Пандемія коронавірусу погіршила ситуацію з правами людини у світі – ООН

Дата: 19 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини заявляють про погіршення ситуації з дотриманням прав людини за період пандемії коронавірусу. Наявні проблеми – нерівність та маргіналізація лише посилилися. А закриття кордонів серйозно погіршило стан близько 3 мільйонів мігрантів.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Фото REUTERS

Суспільство зіткнулося з кількома важливими проблемами.

Перша – це доступ до послуг і профілактики COVID-19 у деяких країнах. Коли людина не має документів, вона часто боїться отримати доступ до необхідних послуг, тому що не знає, чи її знайдуть, затримають і, можливо, депортують. Друга проблема безпосередньо пов’язана з COVID-19 – це права людини та прикордонний контроль. Ми закликали уряди розглянути питання про припинення примусової депортації на час пандемії, а замість цього розглянути інші варіанти. Ряд країн прислухався до рекомендацій. Третя велика проблема – утримання мігрантів під вартою. Люди перебувають у переповнених приміщеннях та не мають доступу до медичних послуг“, – розповіла радник УВК ООН з прав людини Кароліна Ернандес.

За даними ООН, у світі налічується близько 272 мільйонів мігрантів, трохи менше ніж половина з них – жінки. Більшість мігрантів покидають свої домівки з економічних причин. 

США залишаються найбільш привабливою для мігрантів країною світу, тут їхня кількість перевищує 50 мільйонів.

Нагадаємо, що за даними Міжнародній організації з міграції, за рік у світі загинули більш ніж 3 тисячі мігрантів. 

У МОМ зазначили, що міграцію у світі не спинила навіть пандемія коронавірусу, а тому люди, які шукають кращого життя, попри ризики вимушені долати тисячі кілометрів. 

За даними організації, за рік щонайменше 1773 людини загинули дорогою до Європи. Ще 593 людини померли на шляху до Канарських островів Іспанії. Зростання смертності серед мігрантів зафіксували в Південній Америці, де більшість із загиблих були венесуельцями. Так, минулого року правозахисники зафіксували 40 смертей, а цього – 104.

Майже 400 людей у 2020 році померли на кордоні між Сполученими Штатами та Мексикою, ще 245 загинули в Південно-Східній Азії. Як зазначили в МОМ, більшість із них були біженцями-рохінджами, які прямували на човнах з М’янми та Бангладеш до Малайзії, Таїланду та Індонезії.

 Фотографія обкладинки: УНІАН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter