Ультраправі погрожують розвалити уряд Ізраїлю, якщо прем’єр-міністр погодиться на припинення вогню в Газі

Дата: 02 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Ізраїлі очільники двох ультранаціоналістичних партій, міністр фінансів Бецалель Смотріч і міністр національної безпеки Ітамар Бен Гвір погрожують піти у відставку, тим самим розваливши урядову коаліцію, якщо премʼєр-міністр Біньямін Нетаньягу ухвалить рішення про припинення вогню в Газі.

Про це повідомило видання The Times of Israel.

Лідери ультраправих Ітамар Бен Гвір і Бецалель Смотріч у Кнесеті 29 грудня 2022 р. Джерело: Yonatan Sindel / Flash90

Обидва урядовці заявили, що така угода означатиме кінець війни без виконання головної військової мети Ізраїлю – знищення ХАМАСу. 

Ці дві партії отримали 14 місць в уряді за результатами виборів 2022 року, тож тепер мають вирішальне значення для правлячої більшості основної коаліції премʼєр-міністра Біньяміна Нетаньягу. Ця більшість складається з 64 депутатів у 120-місному законодавчому органі влади Ізраїлю – Кнесеті.

Водночас голова партії “Національна єдність”, міністр військового кабінету Бенні Ганц закликав якнайшвидше зібрати військовий кабінет для “формулювання кроків для просування вперед”. Тим самим він міг натякати на те, що пропозицію про мирну угоду, імовірно, вже схвалили, припустили журналісти.

Раніше президент США Джо Байден розповів, що Ізраїль вніс пропозицію про припинення вогню в Секторі Гази та звільнення всіх заручників, яку вже передали бойовикам ХАМАСу за посередництва Катару.

Угода передбачає повне припинення вогню, звільнення ізраїльських заручників, переговори про постійне припинення військових дій у Секторі Гази, відновлення Гази й передачу тіл загиблих заручників родичам.

Нагадаємо, що вранці 7 жовтня 2023 року терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу й узяли під свій контроль декілька міст.

Цього ж дня Ізраїль зазнав ракетного удару з кількох місць у Газі. Лідер військового крила ХАМАСу заявив, що угруповання розпочало нову операцію проти Ізраїлю. Ізраїльська армія після масованого ракетного обстрілу з боку палестинського анклаву вдарила по території Сектору Гази.

Пізніше Нетаньягу заявив про завершення першого етапу операції “Залізні мечі”, що стала відповіддю на атаку ХАМАСу. За словами очільника уряду, армія оборони Ізраїлю знищила більшу частину сил бойовиків, які вторглися на територію єврейської держави.

Однак попри значні успіхи армії оборони Ізраїлю – ЦАХАЛ – він заявив, що країна вступає в тривалу та важку війну. Зокрема, ізраїльська армія б’є по Газі у відповідь на атаки й заявляє, що вбила “сотні палестинських терористів” під час ударів.

Армія оборони Ізраїлю опівночі 13 жовтня повідомила ООН, що все палестинське населення на північ від Ваді-Гази має переміститися до південної частини Гази протягом 24 годин.

За даними ООН, понад 423 тисячі жителів Сектору Гази залишили свої домівки ще до того, як ЦАХАЛ озвучила цей наказ.

8 січня 2024 року в Міноборони Ізраїлю повідомили про завершення наземної фази операції та перехід до менш інтенсивної війни в Секторі Гази. Тоді, за даними The Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю вивела всі маневрені сухопутні сили із Сектору, залишивши одну бригаду.

5 травня Нетаньяху заявив, що, попри спроби дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

Уранці 7 травня Армія оборони Ізраїлю увійшла в місто Рафах, де до того збиралися біженці з інших районів Сектору Гази. За інформацією The Washington Post, США запропонували Ізраїлю “цінну” допомогу, зокрема розвідувальну інформацію, що допоможе визначити місцеперебування лідерів ХАМАСу і знайти приховані тунелі угруповання. У відповідь на це Білий дім попросив зупинити операцію в Рафаху.

22 травня видання The Times of Israel із посиланням на слова посадовця адміністрації Джо Байдена написало, що Ізраїль оновлює плани наступальної операції на Рафах згідно з вимогами США.

24 травня Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю припинити наступ на Рафах у Секторі Гази.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав до Палати попереднього провадження клопотання про ордери на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, ізраїльського міністра оборони Йоава Галанта, керівника ХАМАСу Ях’я Сінвара, головнокомандувача військового крила організації Мохаммеда Діаба Ібрагіма Аль-Масарі, а також голови політичного бюро ХАМАСу Ісмаїла Ханієха

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter