Міжнародний суд ООН зобовʼязав Ізраїль припинити військовий наступ в Рафаху

Дата: 25 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародний суд ООН у Гаазі зобовʼязав Ізраїль припинити військовий наступ та інші дії у місті Рафах на півдні сектору. За відповідне рішення проголосували 13 суддів із 15, двоє проголосували проти.

Про це повідомляє видання AP.

Фото з відкритих джерел

Судді аргументували своє рішення “безпосередньою небезпекою” для палестинського народу.

Йдеться про так звані термінові тимчасові заходи щодо Ізраїлю в межах позову, ініційованого ПАР та низкою інших країн.

У січні поточного року суд вимагав від Ізраїлю вжити заходів щодо недопущення геноциду палестинського населення в секторі Гази, а також сприяти покращенню гуманітарної ситуації. Тоді судді не вимагали повного припинення військової операції Ізраїлю проти ХАМАСу. Нинішнє рішення стосується саме Рафаху, а не всієї території сектора.

Міжнародний суд ООН зобовʼязав Ізраїль “вжити заходів” для запобігання геноциду, але не вимагає припинити бої у Секторі Гази, а також сприяти покращенню гуманітарної ситуації.

Ізраїль наполягає, що має право захищати себе від загрози ХАМАС. Міжнародний суд зобовʼязав Ізраїль протягом місяця подати звіт про виконання заходів, передбачених ухвалою.

Накази Міжнародного суду є юридично обов’язковими, але не мають прямих механізмів, щоб змусити країни їх виконувати.

Раніше ZMINA повідомляла, що Міжнародний кримінальний суд звинувачує ізраїльських посадовців у провокуванні голоду, навмисному заподіянні сильних страждань, убивствах, атаках проти мирного населення, винищенні, переслідуваннях, зазіханнях на особисту гідність та інших нелюдських діях у секторі Газа. 

Водночас у МКС висувають звинувачення й трьом посадовцям ХАМАС. Їх звинувачують у вбивствах, захопленнях заручників, сексуалізованому насильстві, тортурах, жорстокому поводженні з полоненими та інших нелюдських діях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter