Український журналіст Роман Цимбалюк виїхав з Росії після виклику на допит

Дата: 03 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Роман Цимбалюк, український журналіст, який 13 років працював у Москві для інформагентства УНІАН, залишив територію Росії після виклику на допит у місцеву прокуратуру.

Про це повідомляє hromadske.

Джерело: фейсбук-сторінка Романа Цимбалюка

У Росії журналіста звинувачують у “розпалюванні ворожнечі та ненависті до росіян”.

“Я виїхав із Російської Федерації, оскільки вважаю, що є загроза моїй особистій безпеці. Російська хунта, здається, себе проявила. І зараз нібито вони кажуть, що відкликали виклик на допит, але це не означає, що його не буде знов. Перед цим також було багато сигналів, що вони взялися за останнього українського репортера в Москві дуже і дуже серйозно“, — повідомив Цимбалюк.

Він додав, що впродовж останніх двох місяців фактично“всі топові фігури” “російських інформаційних військ” пророкували йому проблеми. 

Водночас Цимбалюк зазначив, що поки невідомо, чи є справа взагалі. За словами журналіста, він з адвокатом серйозно ставиться до таких викликів і публікацій в російських провладних ЗМІ, оскільки є загроза оголошення його у розшук Інтерполу. 

“Замість мене прийшов (на допит — ред.) мій адвокат, а прокурори чомусь на цю “стрілку” не прийшли. Хтось у сусідньому кабінеті захиснику сказав, що вони відкликали повістку. Так воно чи не так? Наразі дуже мало інформації. Але я не буду поспішати до Росії, тому що не хочу ставати заручником Кремля і чекати, поки мене обміняють. У нас і так там багато людей, яких треба витягнути”, — додав Цимбалюк. 

Нагадаємо, наприкінці минулого року помічник прокурора ЦАО Москви призначив виклик Цимбалюку для надання пояснень на 24 грудня. Але виявилося, що помічник прокурора не з’явилася на призначений нею захід. Кабінет прокуратури виявився зачиненим і нікого із трьох помічників прокурора не було на місці.

Раніше Zmina повідомляла, що Романа Цимбалюка звинувачують у “розпалюванні ворожнечі та ненависті до росіян”. Причиною для обвинувачень нібито стало те, що журналіст агресивно висловлювався проти Росії на своєму ютуб-каналі.

У коментарі радіо “Эхо Москвы” Цимбалюк розповів, що виклик на допит йому не надсилали, а першоджерелом інформації про це став пропагандистський ресурс RT. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter