Українського журналіста Романа Цимбалюка викликали на допит у Москві – ЗМІ

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Власкора агентства УНІАН Романа Цимбалюка, єдиного українського журналіста, акредитованого в Росії, викликали на допит до прокуратури Москви 24 грудня.

Його звинувачують у “розпалюванні ворожнечі та ненависті до росіян”, повідомляє телеканал “Дом”.

Джерело: фейсбук-сторінка Романа Цимбалюка

Причиною для обвинувачень нібито стало те, що Цимбалюк агресивно висловлювався проти Росії на своєму Youtube-каналі, уточнюється в повідомленні.

За словами самого журналіста в коментарі “Дому”, його публічні висловлювання не суперечать міжнародному праву.

“Насправді я завжди говорю – я пацифіст, я проти війни, я за те, щоб Україна та Росія жили у мирі. І це можна робити в міжнародно визнаних кордонах. Не ми до них прийшли, а вони до нас”, — сказав він.

Водночас у коментарі радіо “Эхо Москвы” Цимбалюк розповів, що виклик на допит йому не надсилали, а першоджерелом інформації про це став пропагандистський ресурс RT. Він вважає, що йому може загрожувати 15 діб арешту або 100 годин виправних робіт.

“Якщо мене відправлять на роботи до Russia Today, буде перебір, мабуть. Хоча я не проти насправді. Завжди цікаво подивитись, як працюють “колеги”, які нам не колеги насправді”, – сказав журналіст.

На власній сторінці у фейсбуку Цимбалюк на запитання читачів, що відбувається, відповів – “Негаразди на роботі”.

Джерело: скриншот з фейсбук-сторінки Романа Цимбалюка

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала позаштатного журналіста “Крим.Реалії” (проєкт Радіо Свобода), громадянина України Владислава Єсипенка. Йому інкримінують порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). Також українця звинувачують у тому, що він нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб” у Криму.

Під час судового засідання в незаконному “Верховному суді Криму” Єсипенко заявив, що його катували протягом двох діб з моменту затримання до надходження в ІТТ Сімферополя.

Крім того, ФСБ погрожувала йому, що якщо він не дасть зізнавальних свідчень, то його знайдуть у камері повішеним і все буде обставлене як самогубство. Через це на судовому засіданні журналіст заявив, що він не збирався і не збирається накладати на себе руки.

Кримська правозахисна група заявила про позбавлення українця права на захист, оскільки до нього не допускали  незалежних адвокатів. Натомість Єсипенку без його згоди призначили адвокатку Віолетту Синеглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, фактично захищаючи не підзахисних, а інтереси слідства.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter