Український Омбудсман трактує вбивство окупантами двох неповнолітніх хлопців у Бердянську як позасудову страту

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

25 червня російські окупанти заявили, що вбили в Бердянську двох “проукраїнських терористів”. Українські правозахисні організації зробили висновок, що, ймовірно, йдеться про Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова, яких загарбники підозрювали в підготовці диверсії на залізниці. Омбудсман Дмитро Лубінець розцінює це як позасудову страту українських підлітків з можливим інсценуванням відео для виправдовування дій російських військовослужбовців.

Про це він розповів в ефірі телемарафону. 

Перед тим як окупанти повідомили про вбивство підлітків, у мережі зʼявилося відео, яке нібито записував сам Тігран. Хлопець з автоматом та в тактичних рукавичках каже: “Все, это смерть, пацаны. Прощайте! Слава Украине!” 

Координаторка організації “Медійна ініціатива за права людини” Ольга Решетилова підтвердила, що Тіграну вистрелили в серце, Микиті – в голову. Якщо припустити, що підлітки почали стріляти першими, окупаційна поліція навіть не намагалася знешкодити хлопців в інший спосіб, щоб зберегти їхні життя.

Як зазначає Лубінець, українська сторона всіляко намагалася запобігти цьому. Зокрема, щойно зʼявилась інформація про те, що підлітки отримали підозри від слідчого комітету РФ, Омбудсман одразу звернувся до російської сторони, щоб ті надали всю інформацію щодо них та віддали хлопців на підконтрольну Україні територію. 

Крім того, українська сторона зверталася до Міжнародного комітету Червоного Хреста, щоб ті відвідали їх та посприяли їхньому поверненню додому. 

“Вкотре ми бачимо, що жодна міжнародна інституція по факту нічого не може зробити з Російською Федерацією. Ця країна поводиться як терорист, не звертає уваги на жодні конвенції, захист прав дітей, міжнародне гуманітарне право. Вони всьому світу вкотре показали, що можуть просто вбити двох українських дітей, і вдають, що їм за це нічого не буде”, – наголосив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Наразі Лубінець звернувся до російської Омбудсманки Тетяни Москалькової задля повернення тіл убитих хлопців їхнім родичам, а також проінформував про цю ситуацію всі міжнародні організації.

Нагадаємо, що 24 травня в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області російські силовики звинуватили двох підлітків 2006 року народження, Тіграна Оганнісяна та Микиту Ханганова, в диверсії. Їм загрожувало до 20 років ув’язнення. 

Як зазначали в МІПЛ, з 30 вересня 2022 року Тігран і Микита зазнавали переслідувань з боку російських правоохоронних органів. Тоді Тіграна викрали з будинку, де він жив з бабусею. Впродовж пʼяти днів рідним нічого не було відомо про місце перебування дитини. В той самий час хлопця жорстоко допитували “слідчі органи” із застосуванням побоїв та катування електричним струмом.

Окупанти планували судилище над українськими підлітками.

15 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію із засудженням дій Росії, яка застосувала тортури та порушила кримінальні провадження проти двох підлітків з Бердянська – Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова. За проголосували 425 депутатів, проти – 3, утрималися – 15.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter