Європарламент засуджує переслідування окупантами двох підлітків з Бердянська, яких ті звинувачують у диверсії

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

15 червня, у четвер, Європейський парламент ухвалив резолюцію з засудженням дій Росії, яка застосувала тортури та порушила кримінальні провадження проти двох підлітків з Бердянська – Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова. За проголосували 425 депутатів, проти – 3, утрималися – 15.

Про це повідомляють кореспонденти “Укрінформу” та Deutsche Welle.

Фото: Медійна ініціатива за права людини

“Європейський парламент рішуче засуджує процес проти Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова та жорстокість, перед якою вони постали, та вимагає негайно припинити процес проти них та дозволити їм покинути тимчасово окуповані території України та Російської Федерації”, – йдеться у резолюції.

На думку правозахисників, врятувати українських підлітків від переслідувань російської влади й забезпечити їм безперешкодний виїзд на підконтрольну Україні територію або до третіх країн може тільки широкий міжнародний резонанс.

На цей заклик відреагували посольство Великобританії в Україні, Держдепартамент США, представництво ЄС в Україні та інші міжнародні інституції.

Так, Європарламент закликає запровадити санкції проти всіх осіб, причетних до переслідування Оганнісяна та Ханганова, і звертається до міжнародних гуманітарних організацій, зокрема й МКЧХ, із закликом сприяти безпечному поверненню підлітків на підконтрольну Україні територію.

Політики засудили також дії влади Білорусі, яка сприяє вивезенню українських дітей, та закликали ЄС вжити негайних заходів для запобігання депортації українських дітей до РФ та їх так званому “всиновленню” чи “удочерінню” попри наявність рідних батьків або правомірних опікунів в Україні.

Нагадаємо, що в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області російські силовики звинувачують двох підлітків 2006 року народження у диверсії, за яку загрожує  до 20 років ув’язнення. Одного з них незаконно утримували кілька днів та катували на допитах. 

Як зазначають у Медійній ініціативі за права людини, з 30 вересня 2022 року Тігран і Микита піддавалися переслідуванням з боку російських правоохоронних органів. Тоді Тіграна викрали з будинку, де він живе з бабусею. Впродовж пʼяти днів рідним нічого не було відомо про місцеперебування дитини. В той самий час Тіграна жорстоко допитували “слідчі органи” із застосуванням побоїв та катування електричним струмом. 

Коли батьки Тіграна намагалися повернутися по нього з Німеччини, щоб вивезти хлопця з окупованої території, їх заарештували у російському Таганрозі.

Нині росіяни планують судилище над українськими підлітками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter