Український бізнес на окупованих територіях змушують працювати за російськими правилами

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Український бізнес на тимчасово окупованих територіях змушують працювати за російськими правилами. Зокрема, вводять систему обов’язкового платного ліцензування українських приватних підприємців для торгівлі з Росією. 

Про це у телеграмі повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. 

Фото з відкритого доступу

Як пише розвідка, Росія активізувала заходи, спрямовані на встановлення окупаційного режиму на захоплених територіях сходу та півдня України. Минулого тижня перший заступник керівника адміністрації президента РФ Сергій Кірієнко провів в окупованому Донецьку “нараду” за участю “керівників” так званих “Л/ДНР”.

На цій нараді обговорювали створення і подальшу діяльність російських “військово-цивільних адміністрацій”.

Особливу увагу, зазначає ГУР, також приділили терміновому впровадженню системи обов’язкового платного ліцензування українських приватних підприємців для торгівлі з суб’єктами Росії:

“Це, на думку загарбників, дозволить окупаційному режиму взяти під контроль фінансові потоки на захоплених українських територіях. А надалі – повністю переорієнтувати місцевий бізнес на російський ринок.”

Водночас спроби окупантів “перезапустити” місцевий бізнес зустрічають спротив значної частини місцевого населення та “перепони з боку традиційної російської корупції”:

Так, в селищі Шевченкове Харківської області окупанти дали можливість налагодити роботу місцевого ринку. На його території вивісили російський “триколор”. Обурені місцеві жителі зламали флагшток. Після цього окупанти обіцяли закрити ринок у разі повторення “інцидентів”.

В Боровій Харківської області окупанти змушують керівників сільськогосподарських підприємств виводити людей і техніку в поле та розпочинати весняно-польові роботи, пише розвідка. При цьому більшість техніки або розбили, або викрали самі ж російські військові. 

“Дається взнаки й тотальний дефіцит посівних та паливно-мастильних матеріалів. До того ж аграріям не гарантується безпека – кілька фермерів підірвались на снарядах та мінах під час спроб проводити польові роботи. Тим аграріям, які відмовляються працювати, погрожують “націоналізацією” землі”.

У селах Ботієве і Строганівка Мелітопольського району Запорізької області представники окупаційної комендатури вимагають від підприємців відкривати магазини, кафе, місця відпочинку та дозвілля. Умова безпечної роботи: відсутність українських товарів. Підприємцям натомість надають контакти постачальників з окупованого Криму.

“Окупанти стверджують, що вже не вийдуть з цього регіону і продовжують підготовку до введення “рубльової зони”, – йдеться у дописі.

Нагадаємо, що у середині травня руками колаборантів у “Л/ДНР” російська влада, імовірно, збирається провести “референдуми” стосовно приєднання до неї окупованих територій. А на тимчасово окупованій Херсонщині – щодо створення так званої “ХНР”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter