Українські спортсмени закликали Росію звільнити безпідставно ув’язненого в Криму Кирила Баранника

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Українські спортсмени закликають Росію звільнити безпідставно ув’язненого в Криму майстра спорту зі спортивного орієнтування Кирила Баранника та припинити його катування.

Дописи із закликом #FreeKyryloBarannyk зокрема, поширили члени Національної збірної України зі спортивного орієнтування: Фея Цивільська, Олена Бабич та Микита Звягін.

Також заяву із закликом припинити тортури та звільнити Баранника опублікував український спортсмен Олег Рожко у спеціалізованій спільноті спортивного орієнтування на Facebook.

Нагадаємо, 30 травня 2023 року співробітники ФСБ РФ викрали Кирила Баранника посеред дня в тимчасово окупованому Сімферополі. Росіяни звинуватили його в нібито підриві залізничних колій у Бахчисарайському районі 23 лютого 2023 року. За даними правозахисної організації “Крим SOS”, відтоді його катують у застінках СІЗО №2 міста Сімферополя.

 Слідство у справі Баранника ведуть слідчі ФСБ Олександр Лавров та Олександр Кузнєцов.

Нагадаємо, 11 червня викраденого 53-річного Ельдара Менсітова із тимчасово окупованого селища Молодіжне в українському Криму знайшли у спецприймачі для адміністративно затриманих у Сімферополі зі “слідами фізичному впливу”. У цьому місці несвободи він відбував 15 діб адмінарешту.

За даними правозахисної організації “Крим SOS”, з лютого 2023 року щонайменше 14 мешканців Криму піддавались незаконним діям окупаційних силових структур через намагання знайти “винних” у диверсіях на залізниці.

За цей час окупанти провели щонайменше 11 обшуків та 10 затримань.  Одне із затримань мало елементи насильницького зникнення. Всі ці незаконні дії силовиків спрямовані винятково проти кримських татар, вказують кримські правозахисники.

Лише у березні 2023 року окупанти незаконно обшукали будинки 8 кримських татар. Зазвичай окупанти приїжджають з обшуками рано вранці та проводять слідчі дії у грубій формі. Подекуди після обшуків затриманих відвозили у будівлю незаконного “управління ФСБ” у Сімферополі. 

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter