Викраденого два дні тому кримчанина Ельдара Менсітова знайшли у спецприймачі “зі слідами фізичних дій”

Дата: 11 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Викраденого два дні тому 53-річного Ельдара Менсітова із тимчасово окупованого селища Молодіжне знайшли у спецприймачі для адміністративно затриманих у Сімферополі, де він проведе найближчі 15 діб.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатку Сафіє Шабанову, яка зустрілася із кримчанином.

Ельдар Менсітов (ліворуч) та адвокат Рефат Юнус (праворуч)

Наразі колишнього члена Сімферопольського регіонального Меджлісу кримських татар росіяни утримують у незаконному “Залізничному відділку поліції”. Його арештували за статтею 19.3 КоАП РФ. 

За словами адвокатки, чоловіка затримали 9 червня співробітники ДПС на виїзді із Сімферополя, коли він їхав додому.

“Його попросили пересісти у службову машину, потім під’їхав синій Volkswagen, Ельдара передали людям у масках. Після цього співробітники спецслужб повезли його до підвального приміщення, де допитували та застосовували незаконні методи дізнання. Наступного дня його передали співробітникам Центру з протидії екстремізму, а потім доставили до Залізничного районного суду та заарештували на 15 діб за “невиконання законних вимог співробітника поліції”. Під час зустрічі я побачила сліди фізичної дії”, — розповіла адвокатка.

Адвокатка розповіла кримській активістці Ельмаз Акімовій, що на обличчі, лікті її підзахисного були садна. Ельдар Менсітов також скаржився на біль у ребрі.

У незаконному “суді” Менсітов провину не визнав і заявив, що непокори співробітникам “поліції” не чинив. У районі міста, де, за версією співробітників незаконного “центру з протидії екстремізму”, кримський татарин “чинив опір і тікав”, він не був.

Однак так звана “суддя” Галина Циганова не прийняла його доказів і відправила під адміністративний арешт.

“Доводи до притягуваного до адміністративної відповідальності Менсітова щодо необґрунтованості осудного правопорушення є неспроможними, не знайшли свого підтвердження”, — мовиться у постанові незаконного “суду”.

Правозахисна ініціатива “Кримський дискурс” звертає увагу, що згідно з інформацією на сторінці “суду”, засідання відбулося 10 червня об 11.20, проте інформацію про призначення засідання опублікували лише наступного дня – 11 червня.

Нагадаємо, 10 червня кримчанка Ельвіра Менсітова повідомила про викрадення чоловіка. Востаннє він був на зв’язку з сім’єю дев’ятого червня о пів на третю і не повернувся додому з роботи.

Пізніше машину Ельдара Менсітова виявили на ринку “Кримський привіз” у тимчасово окупованому Сімферополі. Чоловік купив продукти та зник.

“Машину відігнали додому. Її залишили без ключів у запаленні. Дружині вдалося забрати її з “Привозу”, бо мала другий комплект ключів”, — розповіла Сафіє Шабанова.

8 вересня 2021 року в його будинку вже відбувався обшук — у справі кримськотатарського політика та журналіста Нарімана Джеляла та братів Ахтемових. Тоді співробітники ФСБ Криму заявили, що перевіряли версію про причетність Менсітова до підриву газопроводу у Перевальному. До вечора того ж дня адвокат Рефат Юнус повідомив, що колишнього голову Молодіжненського місцевого меджлісу та члена Сімферопольського регіонального меджлісу кримських татар Ельдара Менсітова відпустили із будівлі управління ФСБ у Сімферополі.

18 червня 2021 року Ельдар Менсітов давав у незаконному “Армянському міському суді” свідчення як свідок сторони захисту у справі Мустафи Джемілєва, якого заочно судили в українському Криму.

Росія незаконно заборонила Меджліс кримськотатарського народу з 2016 року в українському Криму, внісши цей орган кримських татар до переліку екстремістських організацій, попри вимоги міжнародних організацій скасувати це рішення.

Нагадаємо, за даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter