СБУ оголосила підозру одному з очільників Кримпатріотцентру через мілітаризацію українських дітей

Дата: 22 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Головне Управління ГУ СБУ в Автономній Республіці Крим повідомило про підозру “начальнику відділу патріотичного виховання Кримпатріотцентру”. Його підозрюють у порушенні законів і звичаїв війни за ч. 1 ст. 438 КК України.

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури АРК та м. Севастополя. 

Слідчі встановили, що підозрюваний після тимчасової окупації Росією Криму був активним учасником незаконного збройного формування “Самооборона Криму”. Із 2018 року на посаді “начальника відділу Кримпатріотцентру” він реалізовував політику Росії, спрямовану на пропаганду військової служби в Збройних силах РФ, серед української молоді на півострові.

Відомство стверджує, що підозрюваний безпосередньо організовував і здійснював серед дітей і підлітків заходи “військово-патріотичного виховання”.

“Цей громадянин неодноразово виступав у засобах масової інформації з метою популяризації зазначеної політики серед кримчан”, – мовиться в повідомленні.

Олег Криворученко

Прокуратура АРК не вказує імені підозрюваного, утім джерела видання ZMINA повідомили, що йдеться про коваля, активного учасника російської агресії в Криму Олега Миколайовича Криворученка. Чоловік також очолював регіональне відділення ДТСААФ і Добровольче товариство сприянню армії, авіації та флоту Росії. та розвивав рух “Юнармія” на півострові. Крім того, він увійшов 2017 року до складу комісії з незаконного призову кримчан у російську армію. 

ZMINA відправила Олегу Криворученко запит про коментар з приводу процесуальної дії українських правоохоронців через “Кримський федеральний університет”, де працює його дружина Катерина Криворученко. Утім жодних коментарів видання у відповідь не отримало.  

Наразі Кримпатріотцентр очолює колишній євпаторійський бізнесмен Євген Володимирович Звоник.

Євген Звоник

Нагадаємо, Росія розгорнула в Криму за участю освітян, громадських активістів, культурних діячів та бізнесменів кампанію з мілітаризації українських дітей та пропаганди служби в російській армії. Де-факто влада півострова створила Кримпатріотцентр 15 червня 2015 року. Раніше його керівниками були Тетяна Василівна Іванченко, Андрій Миколайович Шпарьов та Валерій Іванович Ільчев

Незаконне формування уклало з кримськими та російськими підприємствами щонайменше 79 контрактів на загальну суму 86,24 млн рублів і 33 074 764 гривні. Одне з останніх контрактів формування – купівля в російського підприємства “Релакс” пневматичних гвинтівок МР-61 та макетів зброї на 671 290 рублів і 252 931 гривня.

Раніше українські правозахисні організації заявили, що зібрали дані про “причетних до мілітаризації дітей” у Криму. Серед них щонайменше 12 осіб: від незаконних “міністрів освіти Криму” до вчителів шкіл.

Нагадаємо, ст. 438 Кримінального кодексу України не дозволяє застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, та інші порушення законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами. Стаття 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє державі-окупанту тиск і примус мешканців окупованої території до служби у своїх збройних силах, а також пропаганду на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта.

Прокуратура АРК та Кримська правозахисна група надіслали до Міжнародного кримінального суду (МКС) спільне інформаційне повідомлення про мілітаризацію кримських дітей як воєнний злочин. 

Як відомо, 11 грудня прокурорка МКС Фату Бенсуда завершила попереднє розслідування в справі “Ситуація в Україні”. Офіс прокурора збирається звернутися до суддів МКС із клопотанням про порушення кримінальної справи. 

Детальніше про мілітаризацію кримських дітей ви можете дізнатись у статті Миколи Мирного “Армія майбутнього”: як Росія мілітаризує українське дитинство в Криму”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter