Українські медіа найчастіше пишуть про національні меншини в контексті криміналу 

Дата: 28 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Українські онлайн-медіа найчастіше пишуть про національні меншини в контексті тем криміналу – 35,2%, прав людини –29% та життєвих історій – 13,1%. 

Такими є результати моніторингу, проведеного Інститутом масової інформації. 

Автори дослідження зазначають, що українські онлайн-медіа майже не згадують у публікаціях про національні меншини – цій темі присвячено лише 0,3% всіх матеріалів в моніторинговий період і Моніторинг новин проходив з 15 по 28 червня 2020 року в 19 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ: десяти найрейтинговіших та дев’яти ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху про дотримання професійних стандартів): obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, znaj.ua, rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М), bykvu.com (M), suspilne.media. Всього проаналізовано 42110 новин.

Cеред 19 видань, які досліджували фахівці ІМІ, найбільше про національні меншини писали на сайті “Укрінформ” (9,7% від загальної кількості новин про нацменшини на всіх досліджуваних сайтах), “Цензор”  та “ТСН” (по 9%) та на “Знай” (6,9%). Найменше – на сайті “Тиждень” – 2,1% від загальної кількості новин про нацменшини.  

Найчастіше згадували про кримських татар 46,2%. Про ромів йшлося у 29% публікацій, а про росіян в кожному десятому матеріалі (9,7%). 

Значно менше згадок було про німців 6,9%, євреїв 5,5%, азербайджанців та угорців по 4,1%. 

“Проти цих національних груп населення в моніторинговий період також не зафіксували мови ворожнечі або лексики, яка б могла дискримінувати та демонструвати негативний образ в медіа”, зазначають у дослідженні. 

Серед найбільш популярних тем, що стосувалися національних меншин: кримінал – 35,2%, права людини – 29% та життєві історії – 13,1%. 

Так, кримінальні хроніки торкнулися фактично всіх нацменшин, які увійшли в моніторинговий період. В контексті теми прав людини найбільше згадували кримських татар, які наразі є політичними в’язнями. Ці матеріали мали нейтральне емоційне забарвлення та не містили мови ворожнечі. Також кілька згадок на тему прав людини стосувалися євреїв. 

Третя за популярністю тема – “лайф сторі”, соціальні матеріали про життєві історії героїв та їхні сім’ї.  Дещо менше писали про Крим (4,1%), шоубізнес та міжнародну тематику (по 2,1%). Також траплялися поодинокі матеріали про культуру та святкування дня кримського прапору.  

7% матеріалів, які стосувалися національних меншин, містили мову ворожнечі. Як зазначали в попередніх моніторингах експерти ІМІ, журналісти останнім часом намагаються більше вживати коректну термінологію щодо нацменшин та чутливих груп населення.  

“Однак негативних прикладів також немало. Так, працівники порталу “Знай” використовують некоректну термінологію та навіть відвертий хейтспіч щодо етнічних чи національних груп осіб”, –пишуть у дослідженні. 

Його автори наводять до прикладу матеріал “У Львові особи ромської національності їздять зайцем у транспорті, контролери закрили очі – аби не прокляли“. 

“Тут поширюють стереотип, що контролери не брали гроші за проїзд з  ромів та не шрафували, оскільки боялися прокльонів. Ясна річ, що в тексті не було згадок від свідків цієї ситуації щодо прокльонів, що це власне тільки фантазії редакторів порталу”, – пояснюють в ІМІ.  

Нагадаємо, що раніше за расизм та розпалювання ворожнечі Комісія з журналістської етики засудила матеріал “Радіо Трек” про вбивство конголезця. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter