Українська журналістка балотується до місцевої ради в Ірландії

Дата: 19 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Українська журналістка Наталія Красненкова, яка через повномасштабне російське вторгнення виїхала з України до Ірландії, балотується до Ради графства Керрі на місцевих виборах як незалежна кандидатка.

Про це вона розповіла в ефірі “Українського радіо”.

Наталія Красненкова. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

Вибори відбудуться 7 червня одночасно з виборами до Європейського парламенту.

Наталія розповіла, що щодня працює з українцями як ком’юніті воркер – це щось на кшталт спеціаліста з розвитку громади, менеджера громади, соціального працівника.

“І щодня я зіштовхуюся з безліччю проблем українців: інтеграційних, мовних, працевлаштування, освіти, підтвердження дипломів і так далі. Очевидно, що всі ці українці приходять до мене по допомогу, але інструментів допомоги як спеціаліста в громадській організації в мене небагато. Тому я подумала, що ми можемо легально скористатися цим правом, яке дає Ірландія – балотуватися і голосувати тільки на місцевих виборах і піти в місцеву раду”, – уточнила Красненкова.

Перед тим, як вирішити брати участь у місцевих виборах, жінка закінчила в Ірландії Академію лідерства мігрантів. 

Вона підкреслила, що Ірландія “дуже емігрантська країна, вони самі дуже багато емігрували з 19 століття і перше, що вони робили, емігруючи до США – йшли в місцеві органи влади, щоб відстоювати інтереси своєї громади”.

Зараз 12% в Ірландії складають люди з мігрантським бекграундом, і тільки 1% представлений у владі, зазначила журналістка.

За словами Наталії, окрім неї, ще три українки балотуються в різні місцеві ради по всій Ірландії.

У разі перемоги Красненкова планує порушувати питання, які турбують українських біженців, на державному рівні. Зокрема статус українських біженців в Ірландії після березня 2025 року, коли спливе термін дії режиму тимчасового захисту, проблема житла, визнання дипломів, можливість для біженців займатися малим бізнесом тощо.

Водночас журналістка сказала, що має намір повернутися до Києва та використовувати в Україні досвід, який вже здобула і ще здобуде в Ірландії.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що влада Ірландії пообіцяла не відправляти українських біженців додому, поки не закінчиться повномасштабна російсько-українська війна і поки це не стане безпечно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter