Українська влада та правозахисники засудили вирок кримським політв’язням Наріману Джелялу та братам Ахтемовим

Дата: 21 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “Верховним судом Республіки Крим”, ухвалило вирок кримськотатарському політику та активісту Наріману Джелялу і братам Азізу та Асану Ахтемовим, призначивши їм на трьох 45 років. Українська влада та правозахисники засудили рішення незаконного “суду”. 

Дружина ув’язненого першого заступника голови Меджлісу Левіза Джелял вказала на низку порушень у цій кримінальній справі та під час її розгляду “судом”. 

За її словами, за п’ять місяців слідства ФСБ та сім місяців розгляду справи “суду” не надано жодного доказу провини кримчан у “підриві газопроводу” у населеному пункті Перевальне.

Адвокат Джеляла Микола Полозов сказав, що ця справа ґрунтується на зізнавальних свідченнях, які були отримані через тортури та тиск щодо всіх обвинувачених та свідків, зокрема свідків Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. “Суд” жодним чином не відреагував на такі незаконні методи слідства.

“Вісім людей зазнавали тиску, деякі з них знайшли сили заявити про це. Крім того, агентура ФСБ щодо трьох таємних свідків придумала легенду, яку неможливо перевірити. У справі відсутні прослуховування телефонних розмов та білінгу. Ця справа базується на лжедоказах. У такий спосіб ФСБ сфальшувала”, – пояснив Полозов. 

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик зауважила, що свідки під час розгляду справи не могли відповісти на уточнювальні запитання, пов’язані з перевіркою їхніх свідчень. 90% питань від захисту “судді” знімали. 

Правозахисниця вважає, що “колегія суддів” не могла бути безсторонньою, оскільки незаконних “суддів” Віктора Зінькова та Сергія Погребняка розшукують українські правоохоронці за статтею про державну зраду, а інший “суддя” Олексій Козирев прибув на Кримській півострів з Росії. Відомо, що двоє з трьох “суддів” цієї “колегії” судили іншого політв’язня – заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза

Микола Полозов вважає, що Джеляла покарали за його активність, за те, що він є першим заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, і за те, що брав участь в установчому саміті Кримської платформи. За словами лідера Меджлісу Рефата Чубарова, Наріман Джелял також брав участь в обговоренні закону про корінні народи України

Рефат Чубаров/ Фото: Укрінформ

“Цей вирок ухвалено, щоб ще більше залякати кримськотатарський народ, тих людей, які не приймають тимчасової окупації Криму, щоб ще більше взяти півострів під контроль Росії”, – прокоментував Рефат Чубаров. 

Тетяна Печончик також назвала цей вирок “безсиллям окупаційної влади”, яка намагається зламати мирний спротив кримськотатарського народу тимчасовій окупації.

Сторона захисту планує оскаржити вирок незаконного “суду” в апеляційній інстанції. Утім, дружина Нарімана Джеляла вважає, що не варто очікувати правосуддя в цій справі. Вона переконана, що міжнародна спільнота має через тиск на Росію домогтися звільнення політв’язнів.

Письменник Андрій Курков вважає, що до звільнення політв’язня має долучитися Amnesty International, яка нещодавно зробила сумнівну заяву щодо війни в Україні.

У Прокуратурі Автономної Республіки Крим назвали незаконним ухвалений “судом” вирок кримськотатарському політику, ведучому телеканалу ATR та активісту Наріману Джелялу і братам Асану та Азізу Ахтемовим.

Очільник Прокуратури АРК Ігор Поночовний зазначив, що всі факти злочинів РФ та російської адміністрації в Криму фіксуються в кримінальних провадженнях. Прокуратура АРК оголосила про підозру окупаційним “слідчому” та “судді” за це незаконне кримінальне переслідування кримчан. Їхні дії кваліфіковано як порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Крім того, як повідомив Поночовний, у травні цього року його відомство спільно з громадськими організаціями скерувало до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду чергові докази систематичного переслідування кримських татар на окупованому півострові за політичними, етнічними та релігійними ознаками. До цього повідомлення ввійшов також кейс Нарімана Джеляла та братів Ахтемових разом з доказами того, що вони зазнали тяжких фізичних і психічних страждань під час утримання під вартою.

Ігор Поночовний

“Зважаючи на масовість вчинюваних окупантами катувань, обшуків, затримань, порушень прав на справедливий судовий процес, прокуратура обґрунтувала позицію про скоєння щодо корінного кримськотатарського народу злочину проти людяності, передбаченого ст. 7 Римського статуту МКС”, – пояснив Поночовний.

Крім того, 27 членів Парламентської асамблеї Ради Європи із семи країн-членів РЄ підтримали декларацію Верховної Ради про тривалі політичні переслідування кримських татар на окупованих територіях України. Серед цих країн – Естонія, Латвія, Німеччина, Данія, Азербайджан та Польща.

Цей документ приурочено до незаконного ухвалення вироку Джелялу та братам Ахтемовим, яких мають незаконно судити 21 вересня.

Декларація закликає до збільшення тиску на Росію всіма доступними засобами, оскільки посилюються тривалі переслідування представників кримськотатарського народу з боку країни-окупанта.

У декларації констатується, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переслідування кримських татар значно посилилося.

“Як і в Криму, російські окупанти систематично переслідують представників корінного кримськотатарського народу на тимчасово непідконтрольних територіях Херсонської та Запорізької областей. З початку вересня 2022 року внаслідок російської збройної агресії проти України 106 кримських татар (сім з них – із Херсонської області) було позбавлено волі”, – наводять дані в Представництві президента України в Криму.

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Увечері 4 вересня 2021 року стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовували тортури.

Російські силовики звинуватили Асана й Азіза Ахтемових та Нарімана Джеляла в порушені ст. 281 (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 (“контрабанда вибухових пристроїв”) КК РФ. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня 2021 року обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня 2021 року ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо начебто причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Напередодні ZMINA детально розповіла про цю кримінальну справу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter