Українська міжвідомча база даних містить понад пів мільйона профайлів російських воєнних злочинців

Дата: 11 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Українська міжвідомча база даних “Воєнний злочин” нині містить відомості щодо 550 тисяч воєнних злочинців, факти скоєння воєнних злочинів та докази, виявлені під час військової агресії РФ.

Про це розповіли в Нацполіції. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Офіс генерального прокурора

Урядовці розповіли про створення системи торік, а доступ до даних з неї мають Нацполіція, СБУ, ДБР, Офіс генпрокурора, Генштаб ЗСУ, Головне управління розвідки Міноборони, Служба зовнішньої розвідки, Держприкордонслужба, Державна пенітенціарна служба, Національне антикорупційне бюро, а також Бюро економічної безпеки.

Окрім цього, даними з бази можна обмінювати з Європолом.

У серпні минулого року в базі перебували

  • 197 857 російських військовослужбовців ;
  • 3 522 представники незаконних збройних формувань та приватних військових компаній;
  • 3 267 колаборантів та зрадників України;
  • 401 представник військово-політичного керівництва країни-агресора.

Посадовці пояснювали, що коли вони ідентифікують росіянина або громадянина України, який на боці російських бойовиків воює проти українських військових, то його дані вносять до бази.

“Завдяки співпраці з Європолом, коли такі особи заїжджають до інших країн як туристи, то до них уже зовсім інше ставлення. На них звертають увагу, стежать, що вони роблять у країні перебування та з ким зустрічаються. Тобто це додатковий інструмент, який ми надаємо правоохоронним відомствам наших міжнародних партнерів для того, щоб мати ще одну можливість показати кожному злодію, що те, що він перейшов кордони України зі зброєю, ніколи не буде забуто”, – пояснював раніше заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

Крім цього, українські правоохоронці для розпізнавання воєнних злочинців використовують системи, що містять мережу з понад 30 мільярдів зображень облич, отриманих з відкритих джерел в інтернеті. 

Нагадаємо, торік Європол створив нову оперативну групу, що допоможе в розслідуванні злочинів, скоєних росіянами в Україні. 

Раніше спеціалісти Європолу долучилися до спільної слідчої групи з розслідування міжнародних злочинів в Україні, куди вже входять прокурори Міжнародного кримінального суду, експерти Євроюсту та прокурори різних держав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter