Українців, яких змусили взяти участь у псевдореферендумах, не притягатимуть до відповідальності

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

До тих громадян, які мимоволі, під впливом фізичного примусу брали участь в організації чи проведенні голосувань на псевдореферендумах, кримінальна відповідальність не застосовуватиметься.

Про це повідомили в Міністерстві юстиції України.

Фото: АрміяInform

Референдум – одна з форм безпосередньої демократії, яка використовується багатьма країнами світу для розв’язання важливих державних питань. Однак, як зазначають у Мінʼюсті, на території України ще 2014 року РФ перетворила цей інструмент народовладдя на знаряддя для реалізації своїх окупаційних планів.

“Прикриваючись думкою фіктивної більшості, представники держави-агресора неодноразово проводили антизаконні референдуми на тимчасово захоплених територіях”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві також наголошують, що подібні заходи не мають нічого спільного з процедурою, яку прописано в Конституції – документі з міжнародним визнанням та найвищою юридичною силою.

Так, до тих громадян, які мимоволі, під впливом фізичного примусу брали участь в організації чи проведенні голосувань, кримінальна відповідальність не застосовуватиметься, відповідно до статті 40 Кримінального кодексу України.

“До речі, саме в Основному законі зазначено, що виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України. Отже, рішення, прийняті в ході такого дійства, не мають правових наслідків. Тож і “укази” президента Росії про приєднання до РФ українських територій є нікчемними – це вчора офіційно визнав і президент України Володимир Зеленський своїм указом”, – зазначають у Мін’юсті.

Однак особи, винні в спробах порушити територіальну цілісність України, обов’язково будуть покарані.

Нагадаємо, що 26 вересня чотирьом організаторам псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей повідомили про підозри в зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України й колабораційній діяльності. Їх планують оголосити в розшук. 

Пізніше ще 16 організаторам псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Донеччини, Херсонщини і Запоріжжя повідомили про підозри в колабораційній діяльності, а згодом – ще девʼятьом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter