Організаторам “референдуму” на окупованих Донеччині та Луганщині повідомили про підозру

Дата: 26 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Чотирьом організаторам російського псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей закидають зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України й колабораційну діяльність.

Про це повідомили в СБУ. 

Йдеться про: 

  • Володимира Висоцького, “голову центральної виборчої комісії днр”;
  • Олену Кравченко, “голову центральної виборчої комісії лнр”;
  • Олександра Кофмана, “голову громадської палати днр”,
  • Марину Філіпову, “радницю голови лнр”.

Підозрювані, як кажуть слідчі, відігравали ключові ролі в організації та проведенні фейкового плебісциту на Сході України.

Так, Кофман та Філіпова причетні до створення на тимчасово окупованих територіях фейкових структур, які імітують громадські ініціативи – так звані “громадські палати”.

“Ці колаборанти в змові з іншими особами направили так званим “головам л/днр” звернення з ініціативою проведення на тимчасово захоплених ворогом територіях фейкового референдуму. Вони пропонували негайне відокремлення від України та приєднання до РФ, а також причетні до проведення низки агітаційних і пропагандистських заходів, спрямованих на формування в людей в окупації прихильного ставлення до РФ, її “спецоперації” та участі в антиукраїнському “референдумі”, – розповіли в СБУ. 

Безпосереднє проведення незаконного голосування забезпечили так звані “ЦВК” бойовиків, а представників “виборчкомів” скеровували на навчання, організовані російськими кураторами в Ростові-на-Дону.

Із 23 до 27 вересня на окупованих територіях росіяни під виглядом “референдуму” фактично влаштували поквартирний обхід разом з озброєними людьми. Скриншот відео

Так звані голови “ЦВК”, як наголошують спецслужбовці, віддавали вказівки утворювати “територіальні виборці комісії”, приймати порядки фінансування процесу, а також розробляти порядок “голосування”.

Воно проходило з 23 до 27 вересня: у ці дні визначені відповідальними люди влаштували поквартирний обхід, щоб примусити людей до участі в “референдумі”. Разом з ними по квартирах ходили озброєні люди. 

Найближчим часом усіх чотирьох підозрюваних мають оголосити в розшук. У СБУ нагадали, що злочини проти основ національної державності України не мають строку давності, тому всі винні відповідатимуть за скоєне перед законом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter