Українці зможуть отримувати паспорти за кордоном – постанова Кабміну

Дата: 14 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів підтримав запуск експериментального проєкту з оформлення паспортів за кордоном.

Таку можливість передбачено постановою Кабміну №678 від 10 червня 2022 року, яка набере чинності 25 червня. 

Джерело: УНІАН

Згідно з документом, українці, які перебувають за кордоном, зможуть протягом двох років  оформлювати закордонні паспорти, не повертаючись до України.

Зробити це можна буде в закордонних підрозділах чи представництвах Державної міграційної служби.

Координувати реалізацію цього експериментального проєкту має Міністерство внутрішніх справ.

Кабмін доручив МВС подати протягом шести місяців після завершення проєкту звіт про результати його реалізації, а також пропозиції щодо вдосконалення законодавства у відповідних сферах.

Нагадаємо, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на 9 червня в європейських країнах перебувало близько 4,8 млн біженців з України. Більшість українських біженців проживає в сусідній Польщі: понад 1,15 млн осіб.

Після 24 лютого 2022 року українці, які виїжджали з країни, рятуючись від російської агресії, могли перетинати кордон за національними паспортами або іншими документами, які ідентифікують особу.

Водночас у Посольстві Польщі в Україні нагадують, що українці мають право виїхати з України з будь-яким наявним документом, що підтверджує особу, лише один раз. Вдруге з “внутрішнім” паспортом, ID-карткою, свідоцтвом про народження вже не випустять.

Крім того, легальне переміщення в межах Шенгенської зони можливе за наявності короткострокової чи довгострокової візи або дозволу на проживання, виданого державою-членом ЄС.

Читайте також: Закордонний та внутрішній паспорт України під час війни: як отримати, завершити оформлення, продовжити дію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter