Українці, яких радянська влада переслідувала за політичними мотивами, отримають надбавку до пенсії

Дата: 30 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила у другому читанні й в цілому законопроєкт №8032, який передбачає надбавку до пенсії для політв’язнів СРСР. 

Про це йдеться у картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Фото: Верховна Рада України

Документ на розгляд Ради винесли ще торік, а його авторами стали Володимир В’ятрович, Наталія Піпа, Сергій Рудик, Галина Третьякова, Микола Княжицький, Ірина Фріз та інші. 

У пояснювальній записці вони наголошують, що здобуття Україною державної незалежності в 1991 році стало в першу чергу результатом діяльності борців за її незалежність. Втім, лише у 2015 році парламент ухвалив закон про правовий статус та вшанування пам’яті борців за українську незалежність у XX столітті, але й він не передбачає належного соціального захисту для них. 

“Найбільш несправедливим є становище тих борців за незалежність, які в часи комуністичного режиму були позбавлені волі. В часи СРСР, навіть вийшовши з місць позбавлення волі, вони часто не могли отримати гідної роботи й зарплати, і, як наслідок, мають низькі пенсії. Водночас пенсії їхніх катів – колишніх суддів, прокурорів, працівників КДБ, МВС тощо, є значно вищими. Такий стан справ є неприйнятним”, – пояснюють автори. 

Щодо кількості тих, кого стосується документ, то нардепи кажуть, що “за орієнтовними оцінками їх кількість обчислюється десятками, максимум – кількома сотнями”.

“Це число, на жаль, з кожним роком зменшується”, – додають парламентарі. 

Надбавка до пенсії сягне 4 200 гривень на місяць з подальшою індексацією за особливі заслуги перед Україною.

Нагадаємо, що цього року в Івано-Франківську помер політичний в’язень радянських таборів Богдан Ребрик

Також кілька років тому в Україні реабілітували Івана Гончарука – ветерана УПА, якого радянська влада розстріляла у 1989 році. 

Дізнатись більше про дисидентів та учасників руху опору СРСР в Україні ви можете у документальному фільмі “Суспільного”. 

Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter