Українці в цілому довіряють телемарафону “Єдині новини”, але вимушені переселенці ставляться до нього більш критично — опитування

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Українці в цілому довіряють інформації, яку отримують із загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини”, проте вимушені переселенці ставляться до нього більш критично: вказують на неточності у викладі деталей новин, вплив влади на подання інформації, надмірний оптимізм і неготовність висвітлювати невдачі чи несприятливі прогнози.

Про це свідчать результати щорічного дослідження USAID-Internews “Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022”, презентація якого відбулася 29 листопада в “Укрінформі”.

Джерело: скриншот з відео

Серед тих, хто використовує телебачення для споживання новин, майже усі знають про телемарафон “Єдині новини” та переглядають його регулярно. Понад 60% глядачів телемарафону дивляться його щодня, ще майже 30% — щотижня.

У цілому респонденти схвально ставляться до телемарафону, відзначаючи те, що він іде цілодобово, його емоційно приємно дивитися (“там не показують такі жахи, як у деяких джерелах”).

Респонденти не звертають уваги на те, який саме канал веде мовлення в момент включення ТБ, для них це не має значення, йдеться в дослідженні. Практично національний марафон сприймається як окремий канал інформації без прив’язки до назви конкретного каналу телебачення.

Про формат національного марафону, що це об’єднання кількох каналів, знають усі, і респонденти можуть назвати майже всі канали–учасники марафону. Сам факт поєднання каналів викликає позитивний відгук, тому що, на думку респондентів, нема потреби перемикати канали, шукаючи новини.

Також вважається, що новини стали більш об’єктивні, тому що журналісти з різних каналів контролюють один одного.

Глядачі телемарафону зазначають, що мають високий рівень довіри до новин, що в ньому надаються, а також схвально відгукуються щодо якості аналізу подій, оперативності та достовірності інформації.

Водночас дослідники уточнили, що респондентів-телеглядачів можна умовно розділити на дві категорії. Це ті, хто дивиться телемарафон регулярно, і ті, хто ситуативно, скоріше, використовуючи його як тло, коли займаються домашніми справами.

У тих, хто дивиться його регулярно, спостерігається висока задоволеність та довіра до інформації в ньому, але ті, хто дивиться його ситуативно, мають критичні зауваження щодо оперативності інформації, повторення однієї й тієї ж новини протягом кількох годин.

Оперативність інформації у телемарафоні респондентами, як правило, порівнювалася з телеграм-каналами, де така оперативність значно вища.

Також у дослідженні окремо наголошується на тому, що оскільки у багатьох внутрішньо переміщених осіб немає доступу до телевізора, можливість перегляду Національного марафону для них обмежена, водночас респонденти 35+ зазначають, що дивляться його, якщо є така нагода.

Телемарафон, хоч і асоціюється з офіційним джерелом від держави, проте переселенці ставляться до нього доволі критично, наголосили дослідники. Респонденти вказують на неточності у викладі деталей новин, вплив влади на подання інформації в ефірі, надмірний оптимізм — показ лише “перемоги” України та неготовність висвітлювати невдачі та/або несприятливі прогнози, йдеться в дослідженні.

Щодо людей, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях, більша частина опитуваних не встигла подивитися телемарафон через відключення українського телебачення. Ті, хто дивилися трансляцію марафону, зараз не шукають його в інтернеті.

Серед недоліків телемарафону респонденти цієї категорії зазначали відсутність почуття безпеки (“небезпечно дивитися по телевізору українські новини — сусіди можуть почути й здати”) та недостатність інформації про тимчасово окуповані території, особливо про невеликі населені пункти.

Дослідження виконане InMind на замовлення Internews у межах “Медійної програми в Україні” за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проходило в чотири етапи — як загальнонаціональне опитування, так і фокус-групи. Період опитування — липень — вересень 2022 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні 23% користувачів новинних сайтів готові платити за доступ до улюблених медіа.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter