Українці припускають, що за певних обставин можна обмежити права наркозалежних, ексзасуджених та олігархів

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі доволі високий відсоток українців підтримує обмеження прав інших людей безумовно чи за певних умов. Найвищий рівень цього спостерігається стосовно людей, які мають наркотичну залежність (73%), а також олігархів (67%) і колишніх засуджених (62,5). 

Такими є результати четвертого загальнонаціонального соціологічного дослідження, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології в партнерстві з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні та Центром прав людини ZMINA.

Так, велика частка опитаних воліє безумовно чи за певних обставин обмежити в правах ромів і ЛГБТ-людей: 47 та 45% відповідно. Переважно не хочуть жодним чином обмежувати в правах внутрішньо переміщених осіб, безробітних, українців, які виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення, тих людей, які залишилися на окупованих територіях, і бездомних людей. 

Дослідники зазначили, що існують певні вікові відмінності у відповідях респондентів щодо того, чи можна обмежувати певні групи в правах. Старші респонденти з більшою готовністю висловлюють таку припустимість. Найбільше це простежується саме в ставленні до ЛГБТ-людей. Серед молоді 52,5% опитаних кажуть про те, що не можна обмежувати в правах людей через їхню сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність. Серед людей, старших за 55 років, з цим погоджуються лише 39%. У ставленні до обмеження прав людей, які залежні від наркотичних речовин, 25% молоді кажуть, що їх не можна обмежувати в правах, а серед старших таких менш ніж 16%.

Майже аналогічні закономірності простежуються і залежно від рівня освіти респондентів: що вищий рівень освіти опитаних, то менше вони схильні відповідати, що певну групу можна обмежувати в правах. Це стосується фактично всіх досліджуваних груп.

Певні особливості простежуються і в конфесійному розподілі. Так, 58,5% нерелігійних респондентів вважають, що ЛГБТ-людей не можна обмежувати в правах, тоді як серед релігійних ці показники суттєво нижчі. Найнижчі вони у вірян УПЦ МП, серед яких лише 19% опитаних вважають, що обмежувати в правах ЛГБТ-людей не можна.

З огляду на регіональні особливості, на заході країни є найбільша кількість людей, які припускають можливість безумовно чи за певних умов обмежувати групи в правах. Це стосується практично всіх груп, зазначених у питальнику.

Утім, соціологи звертають увагу на те, що водночас традиційно для всіх опитувань більшість респондентів декларує підтримку універсальності прав людини. Серед пропонованих для оцінювання тверджень абсолютна більшість респондентів погодилася з тим, що раса чи національність не мають впливати на наявність того чи іншого права людини (88,5%). Аналогічна ситуація і з тим, що такого впливу не має бути за ознакою статті чи віку (89%). 

Загальнонаціональне опитування про права людини в Україні провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва разом із Центром політичної соціології з 29 жовтня по 12 листопада 2023 року. Це відбулося в співпраці з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні та Центром прав людини ZMINA. Дослідники опитали 2001 респондента віком від 18 років. Максимальна випадкова похибка вибірки становить 2,3%, але варто враховувати систематичні відхилення через вимушену міграцію мільйонів громадян унаслідок війни в Україні. Це вже четверте дослідження “Що українці знають та думають про права людини”.

Нагадаємо, що, згідно з результатами цього ж дослідження, свобода, безпека та справедливість є трьома цінностями, які більшість українців вважає основними.

Щодо інших варіантів, то: 

  • 71% обрали гідність; 
  • 62,6% – рівність; 
  • 57,5% – відповідальність; 
  • 55,3% – вільний розвиток особисті; 
  • 54,4% – патріотизм; 
  • 50,4% – порядок; 
  • 49,5% – законослухняність. 

Закривають перелік мораль, матеріальна забезпеченість та толерантність, що набрали 40, 38 та 33% відповідей. 

Фото обкладинки: Canva

Читайте також: “Ув’язнені” дискримінацією: правозахисниця про життя жінок після місць несвободи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter