Свобода, безпека та справедливість: які цінності є основними для українців?

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Свобода, безпека та справедливість є трьома цінностями, які більшість опитаних українців називає основними. 

Такі дані четвертого загальнонаціонального соціологічного дослідження, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології в партнерстві з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні та Центром прав людини ZMINA.

Так, серед різних відповідей свободу обрали 90,7% респондентів, безпеку – 79%, а справедливість – 76,1%. 

Щодо інших варіантів, то: 

  • 71% обрали гідність; 
  • 62,6% – рівність; 
  • 57,5% – відповідальність; 
  • 55,3% – вільний розвиток особисті; 
  • 54,4% – патріотизм; 
  • 50,4% – порядок; 
  • 49,5% – законослухняність. 

Закривають перелік мораль, матеріальна забезпеченість та толерантність, що набрали 40, 38 та 33% відповідей. 

Соціологи, порівнюючи дані з першої хвилі дослідження у 2016 році, помітили, що відтоді поменшало тих, хто вважає, що на державі має лежати повна відповідальність за забезпечення кожної людини всім необхідним для її життя та розвитку, – із 44,6 до 34,6%. 

Водночас побільшало людей, які вважають, що держава повинна забезпечити людям однакові “правила гри” (рівні умови та можливості) у житті, а далі сама людина є відповідальною. У 2016-му такої думки дотримувались 48,2%, а у 2023-му – 58%. 

Окрім цього, поцікавились, що є важливішим для опитаних: свобода чи достаток. Виявилось, що з 2016 року поменшало тих, хто в обмін на власний добробут готовий поступитися державі часткою своїх прав та громадянських свобод, – із 30,3 до 24,2%. Водночас побільшало тих, хто заради особистої свободи та гарантій дотримання всіх громадянських прав готовий терпіти певні матеріальні труднощі.

Так, 2016-го таких людей було 35,%, а торік уже 46,4%.

 

Разом з тим щодо наявних обмежень прав людини в Україні, то щонайменше 40,7% опитаних вважають, що вони радше зумовлені об’єктивними обставинами воєнного стану. Водночас 45% пов’язують їх радше з бажаннями влади, а не особливостями воєнного стану.

Під час четвертої хвилі і Із 29 жовтня до 12 листопада 2023 року. дослідження соціологи опитали загалом 2001 людину віком від 18 років у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Харківській та Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються Україною та де не ведуться бойові дії). 

Нагадаємо, що нині в Україні 9% родин не мають грошей навіть на їжу, а понад 30% – можуть купити лише харчі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter