Українці подали понад 76 тисяч заявок про знищення та пошкодження майна

Дата: 15 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Українці подали вже понад 76 700 інформаційних заявок про знищення та пошкодження майна внаслідок повномасштабного російського вторгнення. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Чоловік біля зруйнованого російськими військовими будинку в Чернігові. Фото: Agence France-Presse

Ці заявки надійшли через “Дію”. Загальну площу збитків оцінюють у більше як 5,3 мільйона квадратних метрів, а кількість людей, які втратили своє майно, – у понад 219 тисяч. 

“Це 37 550 унікальних адрес по всій Україні”, – говорить Денісова. 

Про значні руйнування відомо у Харкові, де міська влада заявляє про пошкодження або повне знищення 1937 об’єктів, більша частина з яких – це житлові будинки. Також у Маріуполі руйнації зазнали 40% багатоповерхівок або близько 2 мільйонів квадратних метрів житлової площі. Без даху над головою за попередніми оцінками лишились 84 тисячі маріупольців. 

У Чернігові, за даними Омбудсман, околиці міста розбомблено повністю, а передмістя – на 60%. Нині міська влада систематизує всю інформацію про руйнування, а обсяг робіт, які треба провести для відновлення інфраструктури, характеризують як колосальний. 

За даними інституту підготовки та досліджень ООН, на Київщині найбільше постраждало село Горенка – там зруйновано 77% території. Значних руйнувань зазнали також Ірпінь (71%), Гостомель (58%), Буча (28%). 

Водночас дослідники ООН кажуть, що у Чернігові, який обстрілювали від перших днів повномасштабного вторгнення, руйнувань зазнали 21% об’єктів, а у Маріупольській громаді – 22%. Дані щодо міста та громади датуються 3 квітня та 5 квітня відповідно. Маріуполь російські окупанти не припиняють обстрілювати досі.

Міністр фінансів Сергій Марченко раніше в інтерв’ю виданню Financial Times оцінював руйнування цивільної та військової інфраструктури в Україні у 270 мільярдів доларів. За його словами, майже 7 тисяч житлових будинків зазнали пошкоджень або зруйновані повністю. 

Своєю чергою дослідники аналітичного центру при Київській школі економіки KSE Institute підрахували, що загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури, тільки на основі публічних джерел, сягнула вже 80,4 мільярда доларів, або 2,4 трильйона гривень.

Омбудсман Денісова нагадала, що житло цивільних захищене відповідно до статті 12 Загальної декларації прав людини, ратифікованої як Україною, так і Росією, а систематичне його знищення російськими військами є порушенням статті 33 Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни. 

Якщо ви плануєте повідомити про пошкоджене чи знищене майно, то прочитайте спеціальну інструкцію про те, як це зробити через “Дію”.

Фотографія обкладинки: Heidi Levine/The Washington Post

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter