Українці мають високий рівень довіри до громадських та волонтерських організацій – 63% та 86% відповідно: опитування

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на грудень 2023 року громадським та волонтерським організаціям довіряють 63% та 86% українців відповідно. Однак найбільший рівень довіри в Україні, як і раніше, до Збройних сил – 94%.

Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Фото: 24 канал

Українці довіряють й іншим силовим та оборонним структурам: добровольчим загонам (89%), Державній службі з надзвичайних ситуацій (83%), Національній гвардії України (82%), Міністерству оборони України (73%), Державній прикордонній службі (72%), Службі безпеки України (71%) та Національній поліції України (58%).

Президенту України Володимиру Зеленському довіряють 68% опитаних.

Крім того, 63% респондентів довіряє церкві. Голові свого міста, селища чи села довіряють 53% респондентів. Національному банку України – 51%.

Респонденти частіше висловлюють довіру, аніж недовіру, до українських медіа відповідно 48% і 43%.

Водночас більшість респондентів висловлюють недовіру політичним партіям. Їм не довіряють 76%. Державному апарату, тобто чиновникам – 73%, судам та судовій системі загалом – 72%, Верховній Раді України – 66%, уряду України – 63%. 

Соціологічне дослідження проводилось соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва у період з 8-го по 15 грудня 2023 року. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Раніше ZMINA писала, що станом на жовтень громадським організаціям довіряли 50% опитаних українців, а не довіряли – 31%. Хоча баланс довіри-недовіри до громадських організацій є позитивним, проте істотна частка тих, хто не довіряє, викликає певне занепокоєння, вважають соціологи.

Нагадаємо, що минулоріч українці в цілому довіряли інформації, яку отримували із загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини”, проте вимушені переселенці ставилися до нього більш критично: вказують на неточності у викладі деталей новин, вплив влади на подання інформації, надмірний оптимізм і неготовність висвітлювати невдачі чи несприятливі прогнози.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter