Половина українців довіряє громадським організаціям – опитування КМІС

Дата: 27 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Громадським організаціям довіряють 50% опитаних українців, а не довіряють – 31%. 

Такі результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного у вересні на замовлення Консультативної місії ЄС в Україні.

На фото: рівень довіри до державних органів України у вересні 2023 року та до представників громадянського суспільства, КМІС

Соціологи вважають, що після широкомасштабного вторгнення в Україні спостерігається ефект “згуртування навколо прапора”: довіра до державних органів, особливо до президента, суттєво зросла. Так, наразі 73% респондентів довіряють президенту (не довіряють – 21%), 54% довіряють уряду (не довіряють – 38%), 49% довіряють регіональним адміністраціям (не довіряють 34%), 51% довіряють місцевій владі (не довіряють – 38%).

Хоча баланс довіри-недовіри до громадських організацій є позитивним, проте істотна частка тих, хто не довіряє, викликає певне занепокоєння, вважають соціологи.

Серед опитаних ЄС довіряють 65% респондентів (не довіряють – 25%), а НАТО довіряють 59% (не довіряють – 28%). Значна частка тих, хто не довіряє, може бути пов’язаною з відчуттям недостатності підтримки України під час вторгнення, кажуть дослідники.

Нагадаємо, згідно з опитуванням КМІСу, українці передбачають конфлікти, що можуть виникнути між біженцями, які повернуться пізніше додому, та тими людьми, що не виїжджали з України. Хоча 66% вважають, що громадськість нормально прийме людей, які повертаються з-за кордону, близько половини очікують, що ставлення до них може бути упередженим.

Також третина українців вважає безнадійною ситуацію з корупцією в країні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter