Українці передбачають можливі конфлікти між біженцями та тими, хто лишився – опитування КМІС

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Українці передбачають конфлікти, що можуть виникнути між біженцями, які повернуться пізніше додому, та тими людьми, що не виїжджали з України. Хоча 66% вважають, що громадськість нормально прийме людей, які повертаються з-за кордону, близько половини очікують, що ставлення до них може бути упередженим.

Такими є результати опитування, що провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Фото: Stephanie Lecocq

Дослідники, що проводили опитування, просили респондентів уявити ситуацію, що в Україну після завершення повномасштабної війни повертаються українці, які покинули країну через війну, а також ті, хто не поверталися з-за кордону після початку вторгнення, аби їх не призвали на військову службу (і чоловіки, і жінки).

54% опитаних вважають, що громадськість, ймовірно, не буде сприймати тих, хто виїхав, як зрадників, але можливо матиме дещо відмінне ставлення до різних категорій громадян. Не згодні з цією думкою 33% респондентів.

На переформульоване питання, чи буде громадськість сприймати біженців як зрадників 36% опитаних обрали варіант “дуже або скоріше ймовірно”, але більшість – 52% – вважає, що це «зовсім або скоріше малоймовірно».

Водночас 52% учасників опитування вважають, що можуть виникнути певні проблеми між людьми, які залишилися в Україні під час війни, і тими, хто через війну виїхав. Не згодні з цим – 36%.

Крім того, 49% опитаних вважають, що влада може ухвалити закони, які не є сприятливими для людей, які не були в країні під час війни, 34% з цим не погоджуються.

Опитування провели впродовж 4–20 вересня 2023 року. Методом особистих інтервʼю загалом опитали 2005 респондентів у віці 18 років і старших, які проживають у всіх регіонах, які контролює Україна. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,3%.

Нагадаємо, що частка українців, які, рятуючись від повномасштабної війни, виїхали за кордон та хотіли б залишитися на новому місці проживання, за рік зросла з 8 до 18%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter