Третина українців вважає безнадійною ситуацію з корупцією в країні

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Попри те що більшість опитаних соціологами українців бачить позитивні зрушення в боротьбі з корупцією в країні, щонайменше третина вважає корупційну ситуацію безнадійною. 

Такі дані дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. 

Фото: КМІС

У телефонному опитуванні брали участь 1010 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, окрім окупованого Криму. 

Дослідники кажуть, що за умов війни крім формальної похибки в результатах додається певне систематичне відхилення. Так, торік у травні під час опитування 2,5–4% респондентів жили на окупованих після 24 лютого територіях. Зараз через вимкнення росіянами телефонного зв’язку до вибірки не потрапило жодного респондента, який би наразі проживав в окупованих населених пунктах і Разом з цим із загалом 1010 респондентів 22 респондентів до 24 лютого 2022 року проживали в населеному пункті, який зараз окупований.

Загалом, ми вважаємо, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення”, – констатують соціологи. 

Якщо казати про цифри, то кількість тих, хто бачить позитивні зрушення в боротьбі з корупцією в країні, сягає 59%, а людей з протилежною думкою – 34%. Ще 5% не змогли відповісти на запитання. 

Помітили дослідники й закономірність, коли критичні оцінки ситуації з корупцією пов’язані з вищою готовністю до територіальних поступок. Так, серед тих, хто негативно оцінив ситуацію, 25% готові до територіальних поступок, тоді як серед тих, хто бачить позитивні зрушення, – 4%. Втім, навіть серед тих, хто критично сприймає ситуацію з корупцією, переважна більшість (66%) виступають проти територіальних поступок. 

Якщо казати про регіональний розподіл, то із заходу на схід стає менше тих, хто вважає, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією. Хоча водночас в інших регіонах, крім сходу, більше тих, хто позитивно оцінює ситуацію, ніж тих, хто оцінює негативно.

Нагадаємо, що нещодавно НАЗК знову відкрило доступ до реєстру корупціонерів. Найбільше їх виявилося на Львівщині. 

Фотографія обкладинки:  UNDP Ukraine

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter