Україна зробила “обережні вдосконалення” щодо свободи інтернету – доповідь Держдепу США

Дата: 31 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У щорічному звіті Freedom on the Network, опублікованому в листопаді 2020 року, Freedom House дійшов висновку, що Україна запровадила обережні вдосконалення щодо свободи інтернету.

Про це йдеться в щорічній доповіді про дотримання прав людини в країнах світу, яку оприлюднив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Джерело: pixabay.com

Зокрема, поліпшення охоплювали скасування вимог до ліцензування телекомунікацій, які раніше були пов’язані з корупцією, та зменшення практики адміністративного блокування вебсайтів, за винятком розширення санкцій з боку президента Володимира Зеленського щодо декількох російських технологічних компаній у травні 2020 року.

Вони були введені у 2017 році через російські кібератаки. Санкції містили заборону популярних російських соціальних мереж “ВКонтакте” та “Одноклассники”, хоча до цих сайтів можна було легко зайти за допомогою під’єднання до віртуальної приватної мережі.

Українські інтернет-провайдери блокували вебсайти за урядовим замовленням з огляду на проблеми національної безпеки. Станом на вересень 2020 року в країні на таких підставах заблоковано 475 сайтів. Згідно з моніторингом Digital Security Lab Ukraine, дотримання провайдерами інтернет-послуг розпоряджень уряду щодо блокування сайтів різнилося в широких межах.

Також, згідно з доповіддю, правоохоронні органи країни проводили моніторинг інтернету, часом без відповідних юридичних повноважень, і вживали значних заходів для блокування доступу до вебсайтів задля запобігання “проблемам національної безпеки”.

Прихильники свободи слова висловили стурбованість тим, що суди продовжували блокувати доступ до вебсайтів з інших підстав, крім національної безпеки. 

Так, Freedom House повідомляв, що тисячі вебсайтів, зокрема деякі самописані новинні сайти, були заблоковані через нібито причетність до кіберзлочинів, шахрайства та інших незаконних дій. Наприклад, 27 січня суд Києва постановив заблокувати доступ до 59 вебсайтів, включно з медіаплатформами smi.today, capital.ua та ukr.fm, на запит прокуратури Київської області з підстав, пов’язаних з порушеннями права інтелектуальної власності.

Правозахисні групи та журналісти, які критикували агресивні дії Росії на окупованому Донбасі та в Криму, повідомляли, що їхні вебсайти зазнавали кібератак, таких як скоординовані випадки відмови в обслуговуванні та несанкціоновані спроби отримати інформацію з комп’ютерів, а також скоординовані кампанії тролінгу та переслідувань у соцмережах.

Нагадаємо, що 25 лютого 2021 року правоохоронці закрили кримінальне провадження в справі за позовом громадянина Олександра Пана, за якою Голосіївський районний суд Києва вирішив заблокувати доступ до більш ніж 400 інтернет-ресурсів. Позивач звинуватив їх у нібито скоєнні проти нього шахрайських дій.

Тоді серед заблокованих судом сайтів опинилися, наприклад, Живий Журнал, один з найбільших вебсервісів для спільного розроблення програмного забезпечення GitHub, ресурс із компроматом на російських посадовців і навіть форум про криптовалюти.

А 26 березня Печерський райсуд столиці попри відсутність порушень заблокував 12 українських сайтів, серед яких “Главком” та “Апостроф”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter