Суд попри відсутність порушень заблокував 12 українських сайтів, серед яких “Главком” та “Апостроф”

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський суд Києва ухвалив рішення, згідно з яким накладено арешт на майнові права інтелектуальної власності доменних імен 12 видань: “Апостроф”, “Главком”, “Голос” та інших, і зобов’язав мобільних операторів та інтернет-провайдерів закрити доступ до сайтів цих ЗМІ.

Про це повідомляють “Апостроф” та “Главком”.

Джерело: hromadske.ua

Блокування здійснювалося на підставі рішення судді Тетяни Ільєвої від 18 лютого 2021 року, яким задоволено клопотання адвоката екскерівника “Спецтехноекспорту” Павла Барбула. В судовому позові він назвав опубліковану сайтами інформацію про нього “конфіденційною”.

Джерело: apostrophe.ua
Джерело: apostrophe.ua

 

Проте ще 10 березня старший слідчий Печерського управління поліції Василь Поплавський визнав претензії Барбула безпідставними. Рішення про закриття кримінальної справи через відсутність складу кримінального правопорушення правоохоронець ухвалив того ж дня, йдеться на сайтах видань.

Джерело: apostrophe.ua
Джерело: apostrophe.ua

Попри це рішення 24 березня мобільний оператор “Лайфселл”, інтернет-провайдери Triolan та “Інформаційні технології” заблокували сайти “Апострофа”, “Главкома” та інших видань на всій території України.

“Судове рішення про блокування сайтів за вказівкою колишнього чиновника – це кричущий прецедент, який не має нічого спільного з дотриманням принципів свободи слова. Якщо так піде і далі, то будь-яке ЗМІ в нашій країні може бути закрите після клацання пальцем на тій лише підставі, що його публікації не сподобалися людям з впливом”, – завив головред інтернет-видання “Апостроф” Денис Попович.

Головний редактор “Главкома” Микола Підвезяний звернувся до операторів та провайдерів з вимогою терміново переглянути рішення і розблокувати сайт.

У зверненні, оприлюдненому на сайті інформаційного видання, наголошується, що “особи, які надіслали операторам мобільного зв’язку та провайдерам ухвалу Печерського районного суду міста Києва від 18 лютого 2021 року, своїми діями ввели їх в оману”.

Нагадаємо, що 25 лютого правоохоронці закрили кримінальне провадження в справі за позовом громадянина Олександра Пана, за якою Голосіївський районний суд Києва вирішив заблокувати доступ до більш ніж 400 інтернет-ресурсів. Позивач звинуватив їх у нібито скоєнні проти нього шахрайських дій.

Тоді серед заблокованих судом сайтів опинилися, наприклад, Живий Журнал, один з найбільших вебсервісів для спільного розроблення програмного забезпечення GitHub, ресурс із компроматом на російських посадовців і навіть форум про криптовалюти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter