Україна зафіксувала 626 хімічних атак, вчинених російською армією

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Сили оборони України задокументували 626 випадків застосування окупантами боєприпасів, які споряджені отруйними хімічними речовинами.

Про це заявила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко під час чергового засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, пише “Укрінформ”. 

Фото: Getty Images

“Намагаючись придушити опір українських військових, російські війська широко застосовують заборонену зброю. Порушуючи Конвенцію про заборону хімічної зброї, російські війська застосовують газові гранати та саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнюючої дії, що скидаються з безпілотників”, – сказала вона.

Костенко додала, що окупанти також здійснюють артилерійські обстріли із застосуванням хімічно небезпечних речовин, що є ще одним грубим порушенням правил ведення війни з боку російських військ.

Раніше ZMINA писала, що попри заяви російської влади про повну ліквідацію своїх запасів хімічної зброї, Росія продовжує виробляти таку зброю та активізувала її застосування проти українських військових на фронті. 

Ще у 2017 році російська влада повідомила, що нібито знищила усі запаси хімічної зброї, на виконання Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення. Російська пропаганда тоді представляла це як “історичну подію”, бо запаси ліквідували навіть раніше запланованого строку. 

Нагадаємо, що 2014-го епізодично, а під час повномасштабного вторгнення вже масово почали фіксувати випадки застосування росіянами аерозольних гранат та інших боєприпасів з отруйними речовинами. До прикладу, за січень 2024 року таких випадків нарахували щонайменше 81. 

Читайте також: Заборонені засоби та методи ведення бойових дій, які Росія використовує у війні проти України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter