РНБО рекомендує запровадити надзвичайний стан

Дата: 23 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення запровадити надзвичайний стан на всій території України крім Донецької та Луганської областей, де вже діє надзвичайний правовий режим. Це рішення має затвердити Верховна Рада протягом 48 годин.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу 23 лютого.

Олексій Данілов

Режим діятиме 30 днів. За потреби президент має право продовжити його ще на 30 днів. Це рішення має бути проголосоване в парламенті.

За словами Данілова, обмеження, пов’язані з надзвичайним станом, варіюватимуться залежно від регіону. Стосовно Донецької та Луганської областей секретар РНБО пояснив, що там вводити надзвичайний стан неможливо, але там і так діє окремий правовий режим, оскільки йдуть бойові дії.

Він уточнив, що відповідні органи діятимуть згідно з українським законодавством.

“Залежно від ситуації на тій чи іншій території штаб може ухвалювати ті чи інші рішення”, – сказав він.

Данілов також припустив, що залежно від ситуації в окремих регіонах України можуть запроваджувати комендантські години.

Раніше ZMINA детально пояснила, що таке надзвичайний стан і які обмеження існують у такому режимі.
 
Напередодні американська та британська розвідки заявили, що Росія може сфальсифікувати причину, щоб виправдати своє вторгнення в Україну. 
 
21 лютого, після восьми років агресії проти України, президент Росії Володимир Путін визнав окуповані нею території на Сході України “незалежними”. У своєму зверненні до народу російський президент оскаржував право України на існування. Він також заявив, що визнає кордони незаконних формувань, як це окреслено в їхніх “конституціях”, що охоплює території, які нині контролює український уряд.
 
Оглядачі вважають, що такий крок Путіна дозволить йому відкрито ввести війська в Україну та припинити мирні перемовини з Києвом. Його укази передбачають також введення російських військ на територію окремих районів Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО). 
 
Крім того, Росія планує збудувати свої військові бази в ОРДЛО. Верхня палата російського парламенту підтримала рішення президента. 
 
Президент США Джо Байден 22 лютого розкритикував крок свого російського колеги, назвавши це “кричущим порушенням міжнародного права”, та ввів санкції.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter