Україна відправила шосте судно з зерном у межах програми #GrainFromUkraine

Дата: 26 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Шосте судно в межах програми #GrainFromUkraine — балкер NEGMAR CICEK — з 30 тисячами тонн гуманітарної пшениці для Ємену вийшло із порту “Чорноморськ” та доєдналося до каравану ще з трьох суден.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Адміністрації морських портів України (АМПУ).

Джерело: АМПУ

Ємен — країна Азії, яка потерпає від продовольчої кризи, 30 тисяч тонн гуманітарної української пшениці країна отримає завдяки фінансовій підтримці урядів США, Франції та Іспанії, йдеться в повідомленні.

З моменту старту програми #GrainFromUkraine порти Одеси відправили 170 тисяч тонн української пшениці до Ефіопії, Сомалі, Ємену, Кенії, які потерпають від нестачі продовольства.

“Наразі в портах Великої Одеси під обробкою 20 суден. На них завантажують 770 тисяч тонн української агропродукції. По “зерновому коридору” рухається чотири судна під завантаженням 126 тисяч тонн агропродукції (станом на 26 березня. — Ред.)”, — йдеться в повідомленні.

За даними Адміністрації морських портів, з 1 серпня 2022 року, початку реалізації “зернової ініціативи”, вже 845 суден експортували 25,7 мільйона тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

“Зернову угоду” про розблокування експорту українського зерна морським шляхом підписали 22 липня 2022 року в Туреччині. Перед цим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна підписує угоди з ООН і Туреччиною, а не безпосередньо з РФ.

Росія підписала документ з ООН і Туреччиною окремо.

Документ не передбачав жодного супроводу суден із зерном російськими кораблями та присутності представників країни-агресора в українських портах. Всі перевірки здійснюватимуть спільні групи в турецьких територіальних водах “у разі виникнення такої потреби”, сказав він.

Уже 23 липня, наступного дня після підписання ініціативи, Росія атакувала порт Одеса, наступну атаку російські військові вчинили на порт 23 вересня. Атаки на енергетичну інфраструктуру з боку окупантів знеструмили портову інфраструктуру, проте Україна не припинила дії угоди навіть після цього.

Росія ж вирішила тимчасово зупинити дію договору через обстріл кораблів у бухті окупованого Севастополя вранці 29 жовтня. Через це судно IKARIA ANGEL з 40 тисячами тонн пшениці 30 жовтня не змогло вийти з українського порту. Продукція на його борту призначалася для жителів Ефіопії, які перебувають на межі голоду.

Польща та Європейський Союз висловили готовність допомогти Україні з експортом зерна після припинення Росією дії “зернової угоди”.

ООН та Туреччина 31 жовтня на один день погодили рух суден із зерном гуманітарним коридором: з портів Одеса, Чорноморськ та Південний вийшли 12 суден з 355 тисячами тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки у своїй неспровокованій та незаконній війні. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter