Україна призупинила експорт зерна через саботаж домовленостей з боку Росії

Дата: 30 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Україна вимушено призупинила експорт зерна з морських портів через саботаж домовленостей з боку Росії.

Про це 30 жовтня повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За словами урядовця, судно IKARIA ANGEL з 40 тисячами тонн пшениці через дії РФ не змогло вийти з українського порту.

Продукція була призначена для жителів Ефіопії, які перебувають на межі голоду, але через блокування “зернового коридору” росіянами експорт неможливий, уточнив Кубраков.

Угоду про розблокування експорту українського зерна морським шляхом підписали 22 липня 2022 року в Туреччині. Перед цим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголошував, що Україна підписує угоди з ООН і Туреччиною, а не безпосередньо з РФ.

Росія підписала документ з ООН та Туреччиною окремо.

Угода не передбачає жодного супроводу суден із зерном російськими кораблями та присутності представників країни-агресора в українських портах. Всі перевірки здійснюватимуть спільні групи в турецьких територіальних водах “у разі виникнення такої потреби”, сказав він.

За повідомленням “Інтерфакс-Україна”, укладена угода стосується безпечного судноплавства для експорту зерна, супутніх харчових продуктів і добрив (зокрема аміаку) із морських портів Одеса, Чорноморськ та Південний протягом 120 днів із можливістю продовження цього строку.

Сторони домовилися про таке:

  • максимальні гарантії безпеки для всіх суден, які беруть участь у цій ініціативі;
  • створення під егідою ООН у Стамбулі спільного координаційного центру (СКЦ), до якого входять представники всіх сторін;
  • створення та робота на суднах, які беруть участь в ініціативі, інспекційних груп із представниками сторін, що оглядатимуть судна в портах, визначених Туреччиною, під час входу/виходу до Турецької протоки.

Уже 23 липня, наступного дня після підписання ініціативи, Росія атакувала порт Одеса, наступну атаку російські військові здійснили на порт 23 вересня. Атаки на енергетичну інфраструктуру з боку окупантів знеструмили портову інфраструктуру, проте Україна не припинила дії угоди навіть після цього. Росія ж вирішила призупинити дію договору через обстріл кораблів у бухті окупованого Севастополя вранці 29 жовтня.

З 1 серпня, з моменту виходу з порту Одеса першого судна і до сьогодні вдалося експортувати понад 9 мільйонів тонн продовольства.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки у своїй неспровокованій та незаконній війні. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter