Польща та ЄС готові допомогти Україні з експортом зерна

Дата: 30 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Польща та Європейський Союз висловили готовність допомогти Україні з експортом зерна після припинення Росією дії так званої “зернової угоди”.

Про це 30 жовтня повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ Польщі у твіттері.

Джерело: pexels.com

“Рішення Росії зупинити Чорноморську зернову ініціативу є ще одним доказом того, що Москва не бажає дотримуватися жодних міжнародних домовленостей. Польща разом зі своїми партнерами з ЄС готова і надалі працювати над тим, щоб допомогти Україні та тим, хто потребує транспортування необхідних товарів”, — йдеться в повідомленні.

Угоду про розблокування експорту українського зерна морським шляхом підписали 22 липня 2022 року в Туреччині. Перед цим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголошував, що Україна підписує угоди з ООН і Туреччиною, а не безпосередньо з РФ.

Росія підписала документ з ООН і Туреччиною окремо.

Документ не передбачав жодного супроводу суден із зерном російськими кораблями та присутності представників країни-агресора в українських портах. Всі перевірки здійснюватимуть спільні групи в турецьких територіальних водах “у разі виникнення такої потреби”, сказав він.

За повідомленням “Інтерфакс-Україна”, укладена угода стосувалася безпечного судноплавства для експорту зерна, супутніх харчових продуктів і добрив (зокрема аміаку) із морських портів Одеса, Чорноморськ та Південний протягом 120 днів із можливістю продовження цього строку.

Уже 23 липня, наступного дня після підписання ініціативи, Росія атакувала порт Одеса, наступну атаку російські військові здійснили на порт 23 вересня. Атаки на енергетичну інфраструктуру з боку окупантів знеструмили портову інфраструктуру, проте Україна не припинила дії угоди навіть після цього. Росія ж вирішила призупинити дію договору через обстріл кораблів у бухті окупованого Севастополя вранці 29 жовтня.

Через це судно IKARIA ANGEL з 40 тисячами тонн пшениці 30 жовтня не змогло вийти з українського порту. Продукція на його борту призначалася для жителів Ефіопії, які перебувають на межі голоду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter