Україна відмовляється виключати Raiffeisen зі списку спонсорів війни

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Український уряд відмовляється вилучити Raiffeisen Bank International зі списку спонсорів війни. 

Про це розповідає Reuters з посиланням на лист, що отримав банк від українських посадовців. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ЕРА

Наприкінці минулого року також Reuters повідомляло, що НАЗК тимчасово вилучило австрійський Raiffeisen Bank зі списку через погрози Австрії заблокувати новий пакет антиросійських санкцій. 

Банк не тільки продовжує працювати у РФ, але й отримує чималі прибутки. Так, Financial Times писало, що фінустанова майже половину торішнього прибутку отримала від операцій у Росії, хоч і зменшила кредитування у країні на 30%, скоротила платіжний бізнес та припинила відносини з місцевими банками.

У листі, що надіслали українські посадовці Raiffeisen на початку цього місяця, поставили під сумнів дії, які банк робить для виходу з Росії. Водночас представник Raiffeisen повторив тезу про те, що банк не може назвати часові рамки виходу з РФ, бо це залежить від схвалення тамтешніх регуляторів.

У грудні 2023 року повідомлялося про заперечення Австрії проти фіналізації 12-го пакета санкцій ЄС проти РФ через включення її Raiffeisen Bank до переліку спонсорів війни в Україні, навіть після рішення Європейської ради, яка “вітає” ухвалення пакета.

Як пояснював виданню EUobserver один зі співрозмовників, Австрія скористалась “застереженням для вивчення”, яке держави ЄС можуть узяти для аналізу юридичного тексту. Але український співрозмовник EUobserver підтвердив, що насправді Відень узяв застереження, аби провести переговори для виключення Raiffeisen Bank з переліку міжнародних спонсорів війни Нацагентства з питань запобігання корупції.

“Мені сумно бачити, що на одній шальці терезів стоять життя українців, а на іншій – комерційні інтереси австрійського банку в Росії”, – додав тоді він.

Відомо, що через шантаж Австрії НАЗК вилучила Raiffeisen Bank зі списку спонсорів війни. 

Видання ZMINA надіслала запит про коментарі щодо цієї ситуації до МЗС Австрії. Речниця зовнішньополітичного відомства Австрії Антоніна Праун повідомила, що позиція Австрії щодо війни Росії проти України непохитна та рішуча: Австрія стоятиме пліч-о-пліч у солідарності з Україною так довго, стільки це займе часу.   

“Були численні приводи, через які ми засуджували нелегальну, несправедливу та неспровоковану війну на найвищому політичному рівні, повністю підтримуючи санкції ЄС, зокрема, й грудневий санкційний пакет. Австрія стоїть на передньому плані гуманітарної допомоги України та її громадянам. Ми прийняли понад 100 тисяч українських шукачів притулку, близько 60 тисяч досі живуть в Австрії”, – мовиться у повідомленні МЗС Австрії. 

У відомстві наголосили, що у своїх міжнародних зусиллях Австрія наголошує на найважливішому значенні дотримання міжнародного права та прав людини. Ті, хто їх порушують, мають бути повністю притягнуті до відповідальності. 

“Ми повністю підтримуємо зусилля Міжнародного кримінального суду щодо російської агресії, виступаючи проти безкарності за скоєні злочини. Ба більше, Австрія бере активну участь у в Основній групі, що прагне створити Спеціальний трибунал для злочину агресії. Ми також активно підтримуємо зусилля з повернення депортованих та викрадених українських дітей. Ми беремо участь у відповідних робочих групах, що стосуються Формули миру від президента Володимира Зеленського…” – повідомила речниця австрійських дипломатів.  

Вона також заявила, що компетентні органи влади Австрії уважно моніторять бізнес-активність австрійських підприємств з тим, щоб їхня діяльність відповідала санкційній політиці Європейського Союзу. 

“Ми уважно стежимо за розвитком подій довкола Raiffeisen Bank International, який раніше публічно заявив про подальше зменшення бізнес-активності в Росії. Водночас не слід випускати з уваги той факт, що цей банк також є однією з найбільших фінансових установ України, на яку покладаються численні західні країни та компанії для управління своїми поточними бізнес-операціями”, – заявила речниця Антоніна Праун.

Нагадаємо, що швейцарський виробник високоякісного шоколаду Barry Callebaut потрапив до українського списку спонсорів війни. Також 15 лютого 2023 року НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни ірландсько-американську компанію Weatherford International за допомогу нафтовому ринку Росії.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter