Україна повернула тіла 54 вбитих в Оленівці захисників, триває ДНК-експертиза – Мінреінтеграції

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Після складних переговорів за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україну вдалося повернути 54 тіла захисників, які загинули внаслідок теракту в Оленівці.

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Фото: Reuters

“Їх ідентифікація – одне з питань, яке обговорювалося на засіданні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими під час зустрічі з рідними військовослужбовців. Родини хвилює, як швидко завершиться процес ідентифікації”, – зазначають у Мінреінтеграції.

Наразі все ще триває ДНК-експертиза, яка в цьому випадку вимагає багато часу. Для пришвидшення цього процесу учасники засідання Координаційного штабу домовились вжити заходів для прискорення процесу ідентифікації тіл, зокрема, знайти можливість збільшити кількість відповідних лабораторій. 

“Повернувши тіла загиблих героїв,  ми передаємо їх на судово-медичну експертизу до профільних закладів. Далі слідчий повідомляє відомості про загиблих безпосередньо родичам. Довга тривалість ДНК-експертизи пов’язана з розслідуванням інших аспектів злочину в Оленівці”, – зазначив представник Офісу уповноваженого зі зниклих безвісти Іван Ангелін.

Раніше ZMINA повідомляла, що 5 січня Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розформував місію щодо встановлення фактів теракту в Оленівці, під час якого загинули українські військовослужбовці. Місію розформували через те, що ООН не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу.

Нагадаємо, що 29 липня патронатна служба “Азову” підтвердила загибель своїх полонених бійців внаслідок обстрілу колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Генштаб ЗСУ зазначив, що Росія здійснила артобстріл колонії, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ у скоєнні “воєнних злочинів”. А за інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter