Україна передала ООН офіційний документ про своє приєднання до Римського статуту

Дата: 25 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

25 жовтня заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра передала секретаріату ООН ратифікаційну грамоту щодо приєднання України до Римського статуту. Це забезпечує Україні статус повноцінного учасника Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Фото: “Укрінформ”

Так, церемонія передачі відбулася в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Мудра назвала це “історичним моментом”.

“Сьогодні ми завершили довготривалу ратифікацію Римського статуту й нарешті стали повноцінним учасником МКС. Для України Римський статут набуває чинності з 1 січня 2025 року”, – підкреслила посадовиця.

Вона додала, що Україна зможе активно працювати в складі МКС та сприяти пріоритетному розгляду справ.

Крім того, Мудра розповіла, що МКС уже видав шість ордерів на арешт російських посадовців, зокрема Володимира Путіна, Сергія Шойгу, Валерія Герасимова та інших високопосадовців. За її словами, участь України в роботі МКС сприятиме прискоренню розгляду чинних справ та ініціюванню нових для забезпечення справедливості.

Нагадаємо, що 24 серпня цього року Україна офіційно ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт.

Римський статут – це установчий договір Міжнародного кримінального суду, який спрямований на захист людей від геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів і злочину агресії.

Україна не ратифікувала статут попри неодноразові заклики правозахисників, активістів та правників. У 2014-му та 2015 році парламент лише ухвалив дві заяви про визнання юрисдикції МКС. Ратифікація була зобов’язанням України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Наразі Україна стала 125-ю країною – учасницею статуту МКС. Це спростить українцям доступ до спеціального Цільового фонду МКС для потерпілих і підвищить шанси отримати компенсацію для потерпілих від російських злочинів. Також це дозволить захистити українських військових. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter