“Україна пам’ятає всіх, кого вбив і скалічив нацистський режим”: Зеленський вшанував пам’ять жертв концтаборів

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

11 квітня, у вівторок, у світі відзначають Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. На території Меморіального комплексу “Бабин Яр” у Києві встановили кошик квітів від президента України Володимира Зеленського. 

Про це повідомила пресслужба президента.

Фото: Сайт президента України

Покладання квітів також відбулося і до пам’ятного знака загиблим у Сирецькому концентраційному таборі та пам’ятного знака “Пам’ять заради майбутнього” на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”. 

“Україна пам’ятає всіх, кого вбив і скалічив нацистський режим у роки Другої світової війни. Як пам’ятає про кожного українця й українку, які загинули у XXI сторіччі в концтаборах і катівнях російської держави-агресора.

Ми зробимо все, щоб визволити наших співвітчизників із таборів і в’язниць новітніх нацистів – російського тоталітарного режиму. Лише спільними зусиллями всього цивілізованого світу можна подолати агресора та не допустити експансії тоталітаризму на Європейському континенті”, – наголосив Зеленський. 

Відомо, що День визволення в’язнів нацистських концтаборів відзначають щорічно з 1991 року. 11 квітня 1945 ув’язнені нацистського концтабору в Бухенвальді, дізнавшись про наближення союзницьких військ, підняли інтернаціональне повстання проти німців, а коли в концтабір увійшли американські військові, повстанці повністю його контролювали. 

Загалом на території Німеччини та окупованих нею країн діяло понад 14 тисяч концтаборів. Через них за роки війни пройшли понад 18 мільйонів осіб, значна частина яких загинула.

Нагадаємо, що під час повномасштабного російського вторгнення загинули щонайменше двоє українців, які пережили Голокост. У Харкові 18 березня внаслідок влучання російського снаряда в будинок в районі Північної Салтівки загинув 95-річний Борис Романченко. Чоловік пережив Голодомор та нацистські концтабори Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен.

Пізніше, у квітні 2022 року, у підвалі маріупольського будинку померла 91-річна Ванда Об’єдкова, яка в дитинстві пережила в місті Голокост.

Читайте також: Євреї у Києві: дискримінаційна політика, Бабин Яр та примусові роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter