У підвалі маріупольського будинку померла 91-річна Ванда Об’єдкова, яка пережила в місті Голокост

Дата: 20 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріуполі померла місцева жителька Ванда Об’єдкова, яка дитиною пережила в місті Голокост. 

Про це повідомив головний рабин Маріуполя Менахем Мендель Коен.

Ванда Об’єдкова. Скриншот відео Меморіального центру Голокосту Бабин Яр 

91-річна Ванда Об’єдкова народилася 8 грудня 1930 року в Маріуполі.

Під час Другої світової її родина не змогла виїхати з міста, і одного дня до їхнього будинку прийшли німці. Мати Об’єдкової розстріляли разом з тисячами інших євреїв на околицях Маріуполя, але Ванді вдалося врятуватися, сховавшись у підвалі будинку під час обшуку.

Згодом нацисти затримували Об’єдкову, однак сусідам спочатку вдалося переконати їх, що дівчинка не є єврейкою, а згодом і переховувати її до самого звільнення Маріуполя у вересні 1943-го. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення Об’єдкова, яка була малорухомою, разом з родиною переїхала в підвал, де жила без води, тепла та світла. Померла вона 3 квітня.

“Це була світла, добра людина, яка назавжди залишиться в нашій пам’яті та наших серцях”, – каже рабин Коен.

Рідні поховали Ванду в одному з парків міста біля моря. Зробити це вони змогли в проміжках між обстрілами росіян.

“Кожного разу, коли падала бомба, вся будівля тряслася. Мама постійно говорила, що не пам’ятає нічого подібного навіть під час Другої світової війни… Мама не заслужила такої смерті”,каже її донька Лариса, на очах якої померла Об’єдкова. 

Раніше в Харкові внаслідок влучання російського снаряда в будинок в районі Північної Салтівки помер 95-річний Борис Романченко. Чоловік пережив Голодомор та нацистські концтабори Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен. Рідні поховали його 24 березня, після того як були змушені звернутися по допомогу, бо тіло Романченка довго не могли вивезти через постійні обстріли. 

Смерть чоловіка стала однією з причиною того, що цьогоріч на пам’ятні заходи в Бухенвальд не кличуть російських та білоруських посадовців. У фонді “Меморіал Бухенвальда та Дора-Міттельбау” казали, що “було б нестерпно уявити, що офіційних представників російського та білоруського урядів, винних у його смерті, запросять… на річницю визволення”.

Досі однією з тих, хто ховається в Харкові від російських обстрілів, є 87-річна Маргарита Морозова, яка пережила блокаду Ленінграда. 

Коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитись до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter