Україна надасть МКС всі матеріали та докази щодо сьогоднішньої масованої атаки РФ

Дата: 08 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Усі наявні матеріали та докази, повʼязані із масованою атакою РФ 8 липня, Україна передасть до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це заявив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Наслідки російського обстрілу Дніпра 8 липня 2024 року. Джерело: телеграм-канал керівника Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака

Домовленість щодо передачі досягнута з Прокурором МКС Карімом Ханом. Інформація буде надана стосовно усіх атак на українські міста, які постраждали в цей день.

“Ми будемо співпрацювати по вказаних епізодах, зокрема і щодо атаки на дитячу лікарню “Охматдит”, оскільки ця атака стала найбільш брутальною з погляду цілеспрямованості саме на дитячий медичний заклад”, – заявив Костін.

МКС у межах власних розслідувань приділяє велику увагу розслідуванню російських атак на обʼєкти цивільної інфраструктури України. Цілеспрямованість, регулярність та масштабність цих атак свідчить про сплановану політику терору та геноциду, наголосили в Офісі генпрокурора.

Костін нагадав, що МКС уже видав чотири ордери на арешт найвищого військового керівництва РФ за обстріли цивільної та енергетичної інфраструктури як за воєнні злочини.

“Вдаючись до продовження цих атак після ордерів МКС, Росія не просто намагається вбити якомога більше українців. Це її спроба знищити міжнародний порядок, заснований на законі”, – сказав генпрокурор.

Нагадаємо, що зранку 8 липня російські військові запустили по Україні ракети та КАБи, а тривога лунала у багатьох регіонах.Частина боєприпасів полетіла на Київ, чим спричинила великі руйнування та смерті цивільних.

Слідчі кваліфікували обстріл російськими військовими 8 липня дитячої лікарні “Охматдит” у Києві як воєнний злочин за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством. Для удару російські військові використали ракету Х–101 – це стратегічна крилата ракета класу “повітря — земля” з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності. Її розробило російське конструкторське бюро “Радуга”.

Окрім цього, відомо про загиблих і поранених у Кривому Розі, Дніпрі та Покровську. У світі нову атаку російських військових назвали справжнім терором.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що внаслідок російських ракетних ударів по населених пунктах України в понеділок, 8 липня, загинули 36 людей. Також станом на 18:50 відомо про 140 поранених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter