Україна на пів сторіччя ввела санкції проти усієї фінсистеми Росії

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила проєкт постанови, внесеної президентом Володимиром Зеленським, про затвердження рішення РНБО щодо введення строком на 50 років санкцій проти всіх фінансових установ Росії.

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Freepik

Проєкт постанови Зеленський подав 22 лютого, а вже наступного дня нардепи підтримали його 325 голосами. 

Обмеження зачіпають усі банки, які зареєстровані або перебувають в Російській Федерації, зокрема: 

  • Центральний банк Росії; 
  • небанківські кредитні організації; 
  • операторів платіжних систем;
  • професійних учасників фондового ринку; 
  • страхові компанії; 
  • інвестиційні фонди;
  • інші установи, зареєстровані або які знаходяться в Російській Федерації та надають фінансові послуги. 

На пів сторіччя заборонили, між іншим, встановлювати ділові відносини, у тому числі кореспондентські, а також купувати цінні папери та інші фінансові інструменти. Винятком є лише ситуації із відчуженням (у тому числі безоплатним) цінних паперів на користь України.

Ухвалене рішення також дозволяє не виконувати економічних та фінансових зобов’язань на користь російських фінустанов, а також анулює реєстрацію та забороняє Нацбанку реєструвати міжнародні платіжні системи, оператором яких є фінустанова Росії та її учасники. 

Парламентарі, відповідаючи на запитання, навіщо ухвалили відповідну постанову, кажуть, що вона є своєрідним закликом до партнерів вводити санкції щодо всіх банків, що працюють у Росії, починаючи з Центробанку. Про це сказав у коментарі Forbes голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев.

Фото: risu

За даними журналістів, досі в Україні працює низка банків, які мають спільні материнські структури з установами, що не вийшли з РФ. Це Сенс Банк (колишній Альфа-Банк Україна), австрійський Райффайзен Банк, угорський ОТП, американський “Сіті”, Укрсиббанк (“дочка” французської BNP Paribas), Правекс Банк (“дочка” італійської Intesa Sanpaolo) та інші.  

Уведені санкції, за словами першого заступника голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка, не стосуватимуться українських “дочок” російських чи іноземних банків, що мають філії у РФ. 

Сьогодні Росія – лідерка у світі за кількістю накладених санкцій, обганяючи Іран та Північну Корею. За даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно РФ ввели 11 тисяч 327 обмежень (станом на 24 лютого 2023 року), й це лише після 24 лютого минулого року. 

Нагадаємо, що торік продажі російського ядерного палива та технологій зросли на понад 20%. Річ у тім, що займається продажем холдинг “Росатом”, який офіційно мав би опікуватись цивільними атомними компаніями у РФ, але фактично працює над постачанням російській військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, кажуть журналісти. 

Уникнути світових санкцій “Росатом” зміг через побоювання щодо потенційних економічних наслідків. Попри це такі санкції вводить Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter