Україна має повне право деокупувати Крим – очільник Мюнхенської конференції

Дата: 02 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Багаторічний радник колишньої канцлерки Німеччини Ангели Меркель та чинний глава Мюнхенської безпекової конференції Крістоф Гойсген вважає, що Німеччина має підтримати Україну в її спробах повернути тимчасово окупований Крим.

Про це він заявив в інтерв’ю Deutsche Welle.

Гойсен нагадав, що Крим, безумовно, є частиною України, і висловив переконання, Україна має повне право відвоювати і повернути свою територію. Відтак рішення про це, на його переконання, має ухвалювати Україна. 

Він нагадав, що Німеччина намагалася дипломатичним шляхом, зокрема через Мінські угоди, вирішити “проблеми, які виникли у нас із Росією під час її першого вторгнення” в Україну у 2014 році.

“Тепер Росія відсунула усі ці зусилля на другий план – Росія поводиться дуже агресивно, Росія несе відповідальність за загибель десятків тисяч людей. Погляньте тільки на Маріуполь, на те, як вони його зруйнували! Вони зруйнували його, так само як Грозний”, – наголосив Гойсген.

Очільник Мюнхенської безпекової конференції висловив переконання, що Німеччина повинна надавати всебічну підтримку українцям.

“І якщо Україна може повернути Крим, її необхідно підтримати”, – підсумував він.

Міжнародна спільнота запровадила санкції проти Росії з початку тимчасової окупації півострова у 2014 році. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та експерти неодноразово закликали ввести ембарго на російські енергоносії у відповідь на тимчасову окупацію Криму. Утім, Німеччина збільшувала свою енергетичну залежність від Росії й продовжувала економічні зв’язки з країною-агресором. 

У серпні канцлер Німеччини Олаф Шольц визнав, що реакція на тимчасову окупацію Криму у 2014 році мала б бути жорсткішою.

1 грудня президент США Джо Байден заявив, що наразі не має наміру говорити з російським візаві Володимиром Путіним, але готовий це зробити, якщо той справді виявить зацікавленість у припиненні розв’язаної ним війни в Україні, а саме – якщо виведе війська з України.

Кремль заявив, що не готовий прийняти умови для переговорів з Вашингтоном, які озвучив президент США Джо Байден.

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що готовий розглянути варіанти невійськового повернення Криму, однак закликає не втрачати час на варіанти, які не передбачають деокупації півострова.

Нагадаємо, українська влада раніше анонсувала плани з деокупації Криму. Військкомати Московської та Ленінградської областей, Москви та Санкт-Петербурга отримали вказівки щодо масового призову на військову службу місцевих жителів для “оборони” тимчасово окупованого Криму.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні також переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter