Україна має імплементувати в законодавство дві сотні екологічних директив і регламентів ЄС

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Україні потрібно імплементувати в законодавство 200 директив і регламентів Європейського Союзу, пов’язаних з екологією. 

Про це розповів голова Національного екологічного центру України Руслан Гаврилюк під час дискусії в Українському кризовому медіацентрі.

Ілюстраційне зображення

Експерти називають імплементацію директив та регламентів ЄС надскладним завданням з огляду на швидкість роботи українських законотворців. 

До прикладу, усього кілька років тому парламент ухвалив профільний закон щодо сміття. До цього Україна була єдиною країною в Європі, де держава не мала контролю над відходами, а понад 90% їх ховали в землю. 

“Для того щоб виконати всі вимоги Європейського Союзу до членства, Україна має не лише прийняти законодавство. Необхідно також його впровадити. Для того щоб воно не залишилося на папері, а діяло в Україні, нам необхідно у сфері довкілля щонайменше мати потужну інституційну систему, яка могла б впровадити всі ті підходи, які працюють на сьогодні в Європейському Союзі”, – каже Гаврилюк. 

Одним з питань, що критикують експерти, є ухвалений ще 2012 року закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, зокрема на місцевому рівні. Екологи висловлюють думку, що документ “зруйнував екологічну систему державного управління”.

“Інституційна слабкість системи охорони довкілля України виявлена нами як одна з п’яти системних проблем екологічної політики, які призводять до її неефективності”, – додає експертка з екологічної політики Ганна Голубовська-Онісімова.

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад чверть українців вважали проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз громадяни згадували лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Водночас захист довкілля є одним з найнебезпечніших видів активізму в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter