Україна, Литва та Польща створили спільну слідчу групу для розслідування воєнних злочинів РФ

Дата: 25 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала з Генпрокурором Литви Нідою Грунскєне та Генпрокурором і міністром юстиції Польщі Збігневом Зьобро Угоду про створення спільної слідчої групи для розслідування агресії РФ та її воєнних злочинів на території України.

Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора України.

Джерело: gp.gov.ua

“Колеги-прокурори Литви і Польщі першими протягнули руку професійної допомоги після повномасштабного вторгнення РФ в Україну і розпочали власні національні розслідування. Тепер ми об‘єднуємо зусилля Люблінського трикутника справедливості, щоб протистояти злу на юридичному фронті”, — сказала Венедіктова.

Діяльність слідчої групи зосереджуватиметься на зборі, безпечному зберіганні та швидкому обміні інформацією та доказами воєнних злочинів РФ, зібраними в ході розслідувань на території держав-сторін, а також оперативно-розшукових заходах. Також вона займатиметься виявленням активів воєнних злочинців з метою їх заморожування та конфіскації.

Венедіктова підкреслила, що спільна слідча група відкрита до інших країн-учасників. За її словами, зараз, крім України, ще дев’ять країн здійснюють власні розслідування щодо війни, розв’язаної РФ — Литва, Польща, Словаччина, Естонія, Німеччина, Швеція, Латвія, Норвегія та Франція.

“Очікуємо в нашій обоймі Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду”, — додала генпрокурорка.

Під час зустрічі литовські та польські колеги розповіли про вже проведені кроки у власних національних розслідуваннях. Передусім вони працюють із свідками та потерпілими — біженцями з України.

У обох країнах почали роботу спеціальні захищені сайти для збору доказів — аналоги єдиного ресурсу Офісу генпрокурора warcrimes.gov.ua.

Також під час зустрічі український і литовський генпрокурори обмінялися оригіналами, підписаного 2 березня Меморандуму про співробітництво між прокуратурами.

Нагадаємо, Офіс генпрокурора проводить документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні російськими військами. Свідків таких злочинів закликають фіксувати та надсилати докази за посиланням.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter