Україна готова забрати усіх депортованих українських дітей-сиріт на будь-якому кордоні Росії з ЄС — Верещук

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

За посередництва міжнародних організацій – ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста чи іншої – представники української влади готові приїхати в будь-яку європейську країну на кордон з РФ, щоб повернути всіх вивезених росіянами дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук.

Віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук

Вона уточнила, що наразі процес повернення відбувається точково. Він дуже складний і довготривалий. Іноді пошук, всі необхідні процедури та дорога займають багато місяців. У такий спосіб з території РФ вже вдалося забрати 327 дітей. І якщо у малюків є батьки, то цим займаються вони. А для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, і батьком, і матір’ю є держава.

“Як представник уряду я офіційно висловлюю готовність забрати всіх наших дітей-сиріт. Для цього пропоную такий механізм. За посередництва міжнародних організацій – ООН, МКЧХ чи іншої – ми готові приїхати в будь-яку європейську країну на кордон з РФ. До прикладу, в Естонію, у Нарву. І там забрати всіх українських сиріт, яких зараз незаконно утримує Росія”, – сказала віцепрем’єрка.

Раніше Верещук розповіла, що зараз на тимчасово окупованих територіях України або в Росії перебувають 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів. Всього Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. Їх розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів.

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter