Україна домагається створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму

Дата: 02 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Україна обговорить з міжнародними партнерами формат створення переговорної платформи щодо “неминучої деокупації Криму”. 

Про це заявив очільник МЗС Дмитро Кулеба на пресконференції в Берліні після зустрічі з німецьким колегою Гайко Маасом, передає “Європейська правда“.

За словами міністра, Україна порушує питання Криму на перемовинах у різних форматах.

“Нас цікавлять насамперед два елементи – це питання прав людини й у зв’язку з цим звільнення осіб, яких незаконно утримує РФ. Ви знаєте, що абсолютна більшість з них є кримськими татарами”, – сказав Дмитро Кулеба. 

Він зазначив, що вкотре звернувся до Гайко Мааса по допомогу, щоб забезпечити доступ Червоного Хреста до українців, яких незаконно утримує Росія в окупованому Криму.

“Другий елемент є глобальним. Йдеться про те, у якому форматі ми будемо обговорювати ситуацію в Криму і його неминучу деокупацію”, – додав міністр. 

Він підкреслив, що нещодавно це питання коментував президент України Володимир Зеленський, але воно так само є актуальним і для МЗС. 

“З нашими партнерами ми будемо говорити про те, у якому саме форматі нам налагодити цей діалог і як саме має виглядати міжнародна платформа щодо Криму. Ця тема буде предметом нашої розмови з Гайко і надалі”, – повідомив глава МЗС України. 

Він підкреслив, що для нього питання Криму є серед пріоритетних “до того моменту, поки Крим не буде деокупований і не повернеться до складу України”.

Нагадаємо, напередодні ZMINA повідомляла, що в МЗС України готують стратегію деокупації Криму. Поки цей план існує лише в проєктному, чорновому варіанті, але буде розширений і доповнений завдяки ініціативам від РНБО, уряду та Офісу президента.

30 квітня Верховна Рада ухвалила постанову, у якій звертається до світу з проханням засудити агресію Російської Федерації проти України та посилити санкції.

26 лютого Володимир Зеленський назвав національною ідеєю деокупацію Кримського півострова. 

27 лютого партія “Голос” презентувала свою версію cтратегії “холодної деокупації” Криму та Донбасу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter