Зеленський: Повернення Криму – частина нашої національної ідеї

Дата: 26 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський назвав національною ідеєю деокупацію Кримського півострова. 

Про це він сказав на Age of Crimea Forum, передає кореспондент видання ZMINA

Володимир Зеленський

“Ми зробимо все, щоб над Кримом знову замайорів український прапор. Це дуже складне завдання, яке не можна відразу вирішити. Але є речі, які ми вже можемо робити. Повноцінне закінчення війни станеться на Донбасі, а настання миру – в Криму”, – сказав Володимир Зеленський. 

Він зазначив, що держава має дбати про мешканців Криму та усувати бар’єри в отриманні адміністративних послуг, таких як реєстрація народження та смерті на тимчасово окупованих територіях.

Президент також звернув увагу на важливість облаштування КПВВ на Херсонщині.  

“Це має бути комфортна, освітлена країна з нормальними дорогами та працюючими вбиральнями. Саме тому ми приділяли увагу облаштуванню КПВВ”, – додав він. 

За його словами, найближчим часом на Чонгарі спільно з компанією “Socar” зведуть хаб із повноцінними ЦНАПами та зоною відпочинку.  Також президент пообіцяв невдовзі вирішити питання фінансування телеканалу “АТР”. 

Також Зеленський заявив, що запроваджує в Україні День спротиву окупації Криму, який відзначатиметься 26 лютого:

“У цей день рівно шість років тому в Сімферополі відбулося найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності нашої держави. Вшановуючи мужність та героїзм усіх учасників мітингу, сьогодні я підписую указ про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Цей день буде відзначатися щорічно 26 лютого”.

Зі свого боку лідер кримськотатарського народу та народний депутат Мустафа Джемілєв заявив, що країна-окупант перетворюватиме Крим на Північну Корею. Він вважає, що деокупація Криму залежить також від його жителів, і закликав мешканців Криму змінити страх до окупантів на презирство та приєднатись до ненасильницького спротиву окупації.

Мустафа Джемілєв

“Вельмишановні жителі Криму, вже шість років наша земля знаходиться під окупацією. На півострові встановлено режим, що нагадує найгірші роки комуністичного режиму. Ця нав’язана нашій країні гібридна війна забрала вже близько 14 тисяч жертв, десятки тисяч поранених, люди з інвалідністю, мільйони біженців. Кримський півострів, який завжди славився своїми рекреаційними центрами, перетворений у величезну військову базу. Вихід з цієї ситуації один – суворе дотримання міжнародного права обома сторонами. Окупант жорстокий, брехливий і підступний. Однак я закликаю всіх змінити страх на презирство до окупантів”, – звернувся він до мешканців Криму російською мовою.

Мустафа Джемілєв подякував президенту за підписання указу про встановлення 26 лютого Днем спротиву російській окупації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter