Україна цього року приєднається до Мінаматської конвенції про ртуть: що це змінить?

Дата: 30 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть.

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: businessinsider.com

Ініціатором документа став президент Володимир Зеленський, а ухвалили його 29 травня. 

Мінаматська конвенція про ртуть – це міждержавний договір, названий так на честь японського міста Мінамата, де наприкінці 1950 років ртуттю, яка була у промислових стічних водах, отруїлися майже дві тисячі людей, багато з яких померли. Отруєння викликало так звану хворобу Мінамати – синдром послаблення зору та слуху, а у важких випадках – параліч та порушення свідомості.

Конвенція регулює використання ртуті та поетапне скорочення виробництво деяких ртутьвмісних приладів, наприклад, термометрів та люмінесцентних ламп. Також конвенція зобов’язує сторони звітувати про вжиті заходи та їхню ефективність.

Судячи з тексту законопроєкту, приєднається до конвенції Україна у жовтні поточного року. 

За словами експертів, у світі понад дві тисячі тонн ртуті щорічно потрапляє в повітря в результаті людської діяльності, причому майже 38% в результаті кустарного та дрібномасштабного видобутку золота, а стаціонарне спалювання вугілля забезпечує ще 60% викидів. 

Водночас ртуть циркулює між повітрям, водою, опадами, ґрунтом і біотою в різних формах, й з цього циклу може не зникати протягом століття або більше.

Нагадаємо, що незабаром в Україні з’явиться реєстр, де кожен охочий може дивитись об’єми викидів підприємств. 

Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятка з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. До початку повномасштабного вторгнення росіян понад чверть українців вважала проблему екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз згадували лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter