Україну закликали не переслідувати суддів Конституційного Суду

Дата: 23 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Міжнародна комісія юристів висловилась проти переслідування суддів Конституційного Суду в той час, коли суд розглядає низку важливих законів, зокрема, про люстрацію та декомунізацію.

Як повідомляє офіційний сайт Української Гельсінської спілки з прав людини, 18 червня Міжнародна комісія юристів (МКЮ) висловила занепокоєння спробами кримінального переслідування Голови Конституційного Суду України після допитів суддів Конституційного Суду та вилучення документів з КСУ.

Повідомляється, що 16 червня Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко передав докази вчинення кримінального правопорушення Головою КСУ Юрієм Бауліним.

Документи нібито свідчать про те, що він перевищив службові повноваження в порушення частини 2 статті 364 Кримінального кодексу України, що призвело до узурпації влади колишнім президентом Віктором Януковичем.

Звинувачення стосуються рішення Конституційного Суду від 30 вересня 2010 року № 20-рп/2010, яке скасувало внесення змін до Конституції України у 2004 році.

Тобто відкриття кримінального провадження повністю ґрунтується на рішенні Конституційного Суду з питань конституційного права.

Це притаманно судовій функції – приймати рішення з питань, щодо яких громадська думка може розходитися. Переслідування суддів у зв’язку з подібними рішеннями підриває незалежність судової системи та роз’їдає верховенство права“, – сказав Уайлдер Тайлер, генеральний секретар МКЮ.

МКЮ зазначає, що такі спроби переслідування суперечать нормам міжнародного права і стандартам незалежності судових органів, у тому числі Основним принципам ООН, що стосуються незалежності судових органів.

Зміни до законів або Конституції мають вноситися в результаті належних конституційних процесів в органах законодавчої влади і в судах, а не шляхом переслідування суддів. Кримінальні провадження та переслідування, відкриті щодо суддів Конституційного Суду, мають бути припинені, і уряд повинен гарантувати, що цей суд може працювати без погроз або втручання“, – додав Тайлер.

Раніше цього року СБУ допитала суддів Конституційного Суду, що брали участь у розгляді вищезгаданої справи, а в травні 2015 року вилучила в суді документи.

МКЮ підкреслює, що переслідування суддів КСУ відбуваються саме під час розгляду надзвичайно важливих питань, у тому числі конституційність закону “Про очищення влади”, закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, а також закону “Про всеукраїнський референдум”.

МКЮ нагадує, що Основні принципи ООН передбачають ухвалення рішень судовими органами неупереджено, на основі фактів і відповідно до закону без будь-яких обмежень чи неправомірного впливу, спонукань, тиску, погроз чи втручання – прямих або непрямих – з боку будь-якої сторони і з якої-небудь причини.

Нагадаємо, Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс у своєму листі на адресу голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана наголосив, що намагання народних депутатів усунути з посади Валерію Лутковську може підірвати незалежність та ефективність функціонування національного інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter