Українські правоохоронці допомагали російським наркоторговцям, які поневолювали громадян України

Дата: 05 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Департамент МВС із запобігання злочинів щодо торгівлі людьми заарештував чотирьох організаторів злочинної банди, яка вербувала українських громадян для використання їх як наркокур’єрів у Росії.

За словами члена колегії МВС, народного депутата Антона Геращенка, у злочинній схемі були задіяні навіть українські правоохоронці.

“Одним із посібників у роботі цього угрупування був співробітник Управління служби державної охорони. Він забезпечував перевірку через бази даних молодих людей, яких винаймали для торгівлі наркотиками у Росії. А також забезпечував їхню перевірку на поліграфі”, — цитує Громадське радіо заяву Антона Геращенка на брифінгу.

Мати одного із постраждалих Катерина Онопрієнко каже, що їхати на заробітки її сина змусили борги та безробіття:

“І от мій син, маючи величезний кредит, майже сто тисяч, не було як йому віддавати, не можна ніде заробити, він побачив це оголошення, зателефонував, йому там пообіцяли золоті гори і так далі”.

Як свідчать родичі постраждалих, молоді люди до останнього моменту не знали, чим вони будуть займатися, адже в оголошеннях про це не було написано. Про деталі роботи їм повідомляли вже в Росії, коли відмовитися було неможливо.

Тимчасовий виконувач обов’язків голови Національної поліції Вадим Троян каже, що злочинці погрожували українцям вбивством, а якщо це не допомагало — здавали російській поліції.

“Коли кур’єр відмовлявся, то вже сама ФСБ або поліція Російської Федерації їх затримували, робили це на камеру, публічно і звинувачували українців у тому, що вони розповсюджують наркотики”, — розповів Вадим Троян.

За короткий строк підозрюваним вдалося сформувати розповсюджену і організовану мережу торгівлі людьми.

“Вербувальники наймали ІТ-сервіс, адвокатські служби, служби вирішення питань із правоохоронними органами. У них свій був колл-центр, декілька телефонів, також у них був маркетинговий відділ, який займався розповсюдженням реклами в метро, в автобусах, у тролейбусах, на сайтах. І люди зверталися у пошуках роботи”, — говорить Троян.

Антон Геращенко у свою чергу розповів, що зловмисників упіймали, завдяки допомозі громадських організацій і, зокрема, медіа-ініціативи “За права людини” та Української Гельсінської спілки з прав людини.

Керівник Адвокаційного центру Української гельсінської спілки Борис Захаров каже, що від діяльності банди постраждало багато українців.

“Через канали у російських СІЗО ми дізналися, що у кожному місті перебуває щонайменше десять українських громадян за цією статтею. Таким чином, ми можемо зробити висновок, що мова йде про величезний розмах цієї схеми, і що в ув’язненні за цією схемою перебуває близько трьох тисяч осіб”, — розповів Захаров.

За його словами, допомогти з поверненням постраждалих українців додому може міжнародна Конвенція про захист жертв торгівлі людьми.

“Якщо ми визнаємо, що ці люди стали жертвами торгівлі людьми, ми можемо звернутися до Російської Федерації із запитом, і вони в такому разі мають бути звільнені. Проте Російська Федерація не поспішає визнавати молдовських громадян, які потрапили у таку ж схему, жертвами торгівлі людьми. І вони продовжують сидіти у в’язниці. Другий шлях — це екстрадиція для відбування покарання на території України. Але за Конвенцією в такому разі ці люди мають відбувати покарання тут”, — підкреслив Борис Захаров.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter